Društvo

Učite svoju decu kako da pametno koriste mreže

Foto: USAID
Većina roditelja ovih dana ne može da izbegne društvene mreže. Prema podacima istraživanja programa „Nova pismenost”, 81% mladih u Srbiji se informiše preko društvenih mreža, dok influenseri utiču na čak 50% dece od 12 do 14 godina.

I dok roditelji možda pokušavaju da eliminišu iz života deteta društvene mreže i brinu o tome koliko vremena dete provodi na mreži, cilj je da se roditelji usredsrede na to kako njihovo dete provodi vreme na mreži.

Prepoznajući potrebe roditelja u današnjem kompleksnom digitalnom okruženju, u okviru programa „Nova pismenost”, koji partnerski sprovode USAID i Propulsion, početkom godine objavljen je Priručnik medijske i informacione pismenosti za roditelje, u saradnji sa Ministarstvom informisanja i telekomunikacija. Priručnik pruža osnovna znanja o medijskoj, informacionoj i digitalnoj pismenosti i srodnim temama, kao i konkretne savete za roditelje, koji će im pomoći da usmere decu da kvalitetno i odgovorno koriste tehnologiju, dolaze do informacija i spoznaje sveta oko sebe, odgovorno i bezbedno.

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) proglasio je poruke iz Priručnika za sadržaj od javnog interesa. Priručnik za roditelje dobio je i tri priznanja. Na Međunarodni dan deteta, 20. novembra, prepoznato je da je direktno uticao na poboljšanje uslova života dece i pojedinaca u Srbiji, te je dobio nagradu Festivala društveno odgovorne komunikacije „Kampanje sa svrhom”. O kvalitetu Priručnika govore i glavna nagradu u kategoriji integrisana kampanja na temu medijske i digitalne pismenosti „KAKTUS Festivala” i bronzano priznanje Udruženja za tržišne komunikacije za kampanju u potkategoriji: Mediji, kultura i edukacija.

Svoj primerak Priručnika i dodatni sadržaj na temu medijske i digitalne pismenosti možete besplatno preuzeti na sajtu novapismenost.rs. U cilju prevencije i reagovanja na ugrožavanje dece u digitalnom okruženju kontaktirajte Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu na broj telefona 19833 ili putem platforme „Pametno i bezbedno”.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend