Društvo

Udovičić: Pik novog talasa korone početkom avgusta

Foto: N1/printscreen
Pik ovog talasa očekujem početkom avgusta kada će broj zaraženih na dnevnom nivou iznositi između 10.000 i 15.000, navodi za RTS pukovnik doc. dr Ivo Udovičić, komandant vojne kovid bolnice "Karaburma". Ukazuje da su u ovom talasu dve najugroženije grupe pacijenata - stariji i hronični bolesnici sa pridruženim bolestima.

Rastu pandemijski brojevi, za jedan dan obolelo je više od 6.000 ljudi. Preminulo je šest osoba, a na respiratorima je 18 pacijenata. U ovom trenutku obolele u Beogradu zbrinjavaju kovid bolnica u Batajnici i Vojna bolnica „Кaraburma“.

„Ali da ne licitiramo s obzirom na to da su nas ovi sojevi mnogo puta iznenadili, tako da se nadam da ovog puta neće biti iznenađenja i da će ove dve bolnice biti dovoljne za zbrinjavanje pacijenata. Prvi mesec talasa polako prolazi i mi polako ulazimo u pik epidemije. Za sada smo još uvek u zoni bezbednosti“, navodi Udovičić.

Ukazuje da su u ovom talasu dve najugroženije grupe pacijenata – stariji i hronični bolesnici sa pridruženim bolestima. Dobra stvar je, dodaje on, da je prosečno lečenje kraće.

„Prosečno lečenje pacijenata sada traje oko osam dana za razliku od delta talasa gde je trajalo oko 12 dana“, navodi Udovičić.

Ukazuje da praktično na svakih 12 dana dobijemo dva dana, što, kako kaže, mnogo znači zbog prijema pacijenata u bolnicu.

Navodi da su u vojnoj bolnici „Кaraburma“ trenutno hospitalizovana 42 pacijenta.

„Što znači da smo mi negde između 35 i 40 odsto našeg kapaciteta i ‘Batajnica’ je negde na nekih 25 odsto svog kapaciteta“, navodi Udovičić.

Govoreći o tome zašto se neko zaražava koronavirusom više puta navodi da za to postoje dva razloga.

„Prvi razlog je taj jer naš imunitet koji se stvara na ovaj virus nije dugotrajan i večan, traje između tri i četiri meseca, a drugi razlog je mutacija virusa“, navodi Udovičić.

Ukazuje da vakcina i dalje daje određeni imunitet i ukazuje da treba da se vakcinišu svi oni kojima je preporučena četvrta doza od strane Svetske zdravstvene organizacije, i naših stručnih komisija.

„To su ugrožene kategorije – stariji od 60 godina, ali i mlađe od 60 godina koji imaju neke hronične bolesti ili problem sa imunitetom i zdravstveni radnici“, navodi Udovičić.

Na pitanje da li u ovom trenutku treba pooštriti neke epidemijske mere odgovara da u ovom trenutku nema razloga za takvu vrstu restriktivnih mera i da sav fokus i pažnju treba usmeriti na zaštitu starije populaciju koja leži kako kući tako i u bolnicama.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend