Društvo

Udruženje Mame su zakon predložilo izmene Nacrta zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom

Foto: Pixabay/ilustracija
Udruženje "Mame su zakon" predložilo je da se u nacrtu uzmena i dopuna Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom period za obračun naknade smanji na 12 meseci.

To je, kako se navodi u saopštenju u skladu sa praksom najvećeg broja država Evropske unije.

„Svim porodiljama treba da se garantuje minimalna naknada najmanje u visini republičkog minimalca, kako nijedna porodilja više ne bi bila ponižena sa tek nekoliko stotina dinara kroz naknadu koja nosi naziv ‘finansijska podrška'“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se traži da trudničko bolovanje ulazi u obračun naknade, izjednače prava preduzetnica porodilja sa ostalim porodiljama, novi sistem obračuna naknada, mogućnost prenošenja odsustva radi nege deteta na partnera, dve godine odsustva sa posla za treće dete.

Medju predlozima je i da se ne umanjuju naknade ženama koje zaradjuju više od tri prosečne zarade i uvede podrška za porodice koje imaju više od četvoro dece.

Udruženje je predložilo i da se prepoznaju samostalne umetnice kao posebna kategorija porodilja.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend