Društvo

Udruženje traži registar obolelih od multiple skleroze, Grujičić podržava

Foto/invalidska kolica /pixabay/ilustracija

Foto/invalidska kolica /pixabay/ilustracija

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministarka zdravlja Danica Grujičić razgovarale su sa predstavnicima Udruženja MS platforma o načinima unapređenja lečenja pacijenata obolelih od multiple skleroze i neophodnosti formiranja centralnog registra obolelih od te bolesti, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Premijerka Brnabić prvi put se sastala sa udruženjem MS platforma 2019. godine, nakon čega je inicirano uvođenje inovativne terapije. Na današnjem sastanku, saslušala je argumente i poručila predstavnicima Udruženja da u Ministarstvu zdravlja imaju adekvatnog sagovornika, navodi se u saopštenju.

Ministarka Grujičić podržala je predlog Udruženja da se u najkraćem roku formira centralni registar obolelih i dodala da će za te pacijente ubuduće biti obezbeđeni termini za pregled magnetnom rezonancom u Kliničkom centru Srbije, kao i sastanak sa Republičkom stručnom komisijom povodom trenutnih uslova za primenu različitih tipova terapija.

Ministarka je istakla da je lečenje multiple skleroze u Srbiji u skladu sa standardima zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope, uključujući zemlje Evropske Unije u okruženju, a da je značajan pomak u lečenju obolelih inovativnom terapijom učinjen u poslednje četiri godine godine, a od 2022. godine, omogućeno da se injekciona terapija započinje ne samo u neurološkim klinikama četiri Univerzitetska klinička centra, već i u dvadesetak neuroloških odeljenja zdravstvenih centara i opštih bolnica. Takođe, veliki značaj je i u tome što su izmenjeni i kriterijumi koji su omogućili da se sa adekvatnom terapijom započne odmah posle prvih manifestacija bolesti i postavljanja dijagnoze.

Predstavnici Udruženja, koje je formirano 2018. godine, rekli su na sastanku u Vladi Srbije da je neophodno povećati broj pacijenata kojima će biti dostupni lekovi druge i treće generacije, odnosno srednja i visokoefikasna terapija.

Sastanku je prisustvovala i direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Škodrić, koja je uzakala na značaj uvođenja inovativnih terapija i njihove efikasnosti u lečenju pacijenata, dodaje se u saopštenju.