Društvo

Ukazivao na probleme, pa dobio otkaz – iz Srbijašuma kažu da je razlog nemar

Boom93/T.Spasojević
Zamislite da ste ekološki aktivista i radite u Srbijašumama i da želite javnosti da ukažete na probleme upravo iz oblasti kojom se bavite. Probao je to Stefan Vukić i dobio otkaz. Nije tačno da su ga posla koštali javni istupi i kritika firme, odgovaraju u Srbijašumama. Za njih to je primer kako manjina napada direktora. U priči N1 čućete i direktora koji nije znao da ga zaposleni snimaju. I imaćete šta da čujete.

Sredinom februara, ekološki aktivista Stefan Vukić, proveo nas je kroz mesto Hrastovača, nadomak Požarevca, da kamera N1 snimi kako se nekontrolisano suše topole zbog eksploatacije uglja i to mu nije bio prvi put da javno ukazuje na loše stvari u Srbijašumama. Prećutali smo vam tada da je u tom preduzeću Stefan zaposlen kao inženjer šumarstva.

Mi smo vama prećutali, ali njegovi nadređeni njemu nisu. Na 15 strana formata A4, mesec dana kasnije, uručen mu je otkaz, pa iako dotad nagrađivan kao jedan od operativnijih radnika, otpušten je zbog, kako se navodi, nesavesnog i nemarnog rada i odbijanja da izvrši naloge rukovodilaca.

„Ja sam svoj posao obavljao profesionalno, savesno, od 2013. sam tu, niko nije imao zamerku na mene, obavljao sam i razne funkcije, i rukovodeće itd, međutim u jednom trenutku smo počeli da doživljavamo mobing, ponižavanja, ucene i ja i nekolicina kolega i koleginica“, navodi inženjer šumarstva i ekološki aktivista Stefan Vukić.

N1: Od strane koga?

Vukić: Od strane direktora Igora Sekulića.

N1: Kakve su to uvrede bile?

Vukić: Ne znam jesu li za kamere.

N1: Recite, „bipovaćemo“ šta nije za javnost.

Vukić: Rečeno je meni i kolegama da jedemo go*na, zato što jedan kupac nije dobio robu koju je trebalo da dobije.

Ni govora o mobingu zaposlenih nema, odgovaraju u Srbijašumama. To samo manjina, kažu, želi da diskredituje direktora.

„Većina zaposlenih je zadovoljna, jer im je, između ostalog, zbog takvih rezultata povećana zarada. Naravno, svi oni, srećom malobrojni, kojima smeta red i disciplina, kao i pojačana kontrola, udružuju se s Vukićem u cilju kompromitacije čoveka koji svoj posao radi dobro i kvalitetno i koji uživa poverenje poslovodstva Srbijašuma“, navode iz Srbijašuma.

„Lupkao mi je packe po hodniku, dobacivao mi „gde si silo, gde si munjo“. Od jednog kolege je tražio da mu kupi patike“, navodi Vukić.

N1: Da zaposleni svom direktoru kupi patike?

Vukić: Da, da, ima i poruke o tome..

O tome poruke, a o povlašćenim kupcima audio snimak iz januara ove godine, s kolegijuma na kom direktor šumskog gazdinstva „Severni Kučaj“ Kučevo objašnjava da su vlasnici nekih pilana ipak posebniji od drugih.

„Kupac je kum Andreja Vučića, drugi je kupac kum Stefanovića. Od Ivice Dačića ja sam lično dobio poruku. Ovo je stvarno… da ne budeš dan jedan generalni, kad je u pitanju raspodela… pakao“.

Autora ovih reči, trojica zaposlenih prijavila su generalnoj direkciji Srbijašuma za mobing. Ali se po toj prijavi nije postupilo. Zašto – Srbijašume objašnjavaju u odgovoru N1:

„Navedeni dopis bio je baziran na „rekla – kazala“ izjavi, citiranje ružnih reči navodno izgovorenih i statusima na društvenim mrežama“, kažu Srbijašume.

Tvrde, ekološka svest Stefana Vukića naknadno je probuđena, otkad je u maju 2020. smenjen s mesta šefa Šumske uprave Požarevac. A on pokazuje pristupnicu ekološkoj organizaciji koja datira iz 2019. I za, sada već bivšu firmu, kaže:

„Mi smo se pretvorili u firmu koja se bavi samo eksploatacijom i profitom. Figurativno rečeno, šumarstvo u Srbiji je kao slovo „š“ u azbuci“, rekao je Vukić.

Video prilog možete pogledati OVDE.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Tragedija,nema zaštite za uzbunjivača,koji govori i svedoči o korupciji,nemaju,nepotizmu,patokratiji,o lopvluku generalno! Strašno!!!
    A, Tužilaštvo i Policija ćute i prave se mrtvi umesto da postupaju po službenoj dužnosti!!!
    Podrška za hrabrog g-dina Vukića!!!

%d bloggers like this:
Send this to a friend