Društvo

Ukida se potpuna zabrana uslovnog otpusta za doživotni zatvor, menja se definicija nužne odbrane

Youtube screenshot

Youtube screenshot

Apsolutna zabrana uslovnog otpusta za osuđenike na doživotni zatvor biće ukinuta najnovijim izmenama Krivičnog zakonika, a biće promenjena i definicija nužne odbrane.

Ovo je rekla državna sekretarka Ministarstva pravde Livija Pavićević, otvarajući tradicionalno godišnje savetovanje krivičara na Zlatiboru.

„Na predlog Ministarstva unutrašnjih poslova, proširena je definicija nužne odbrane, koja će postojati i u situaciji kada protivpravni napad nije ni započeo, a u cilju otklanjanja opasnosti od predstojećeg protivpravnog napada. Ukida se apsolutna zabrana uslovnog otpusta osuđenih na doživotni zatvor za određena teška krivična dela. Кao posebna okolnost za odmeravanje kazne za krivično delo učinjeno iz mržnje dodaje se i invaliditet“, kazala je Livija Pavićević, prenosi Politika.

To su neke od važnijih izmena koje je radna grupa već unela u tekst nacrta izmena i dopuna Кrivičnog zakonika, a promene i dopune pripremaju kako u opštem, tako i u posebnom delu zakonika. Prema rečima državne sekretarke, javna rasprava mogla bi da počne već krajem ove godine, kada će biti završena radna verzija izmena i dopuna, koja će biti dostupna javnosti na sajtu Ministarstva pravde.