Društvo

Ukidaju se mere za ulazak građana Srbije i stranih državljana u zemlju

FOTO: R. Momirović/Boom93

FOTO: R. Momirović/Boom93

Od utorka, 3. maja 2022. godine prestaju da važe sve mere kontrole i ograničenja za ulazak lica u Republiku Srbiju, u vezi sa zaraznom bolešću kovid-19, kako za strane tako i za domaće državljane, saopštila je Vlada Srbije.

Kako se navodi u saopštenju Vlade, od ponoći, državljani Srbije kao i strani državljani, pri ulasku u zemlju neće biti u obavezi da imaju negativan PCR test, brzi antigenski test, dokaz o preležanoj bolesti niti potvrdu o vakcinaciji, bez obzira na to iz koje zemlje sveta dolaze u Republiku Srbiju.

„Odluka o slobodnom ulasku građana Srbije i stranih državljana u zemlju doneta je na osnovu trenutne epidemiološke situacije u našoj zemlji i u skladu je sa odlukama većine zemalja Evrope i regiona. Nadležne institucije nastavljaju da prate razvoj epidemiološke situacije u Srbiji iz sata u sat i blagovremeno će obaveštavati javnost“, navodi se.

Baner Boom93 Android aplikacija

Bitno je napomenuti, dodaje se, da ova odluka „ne znači da je pandemija korona virusa završena i da građani ne treba da vode računa o svom zdravlju“.

„Na snazi ostaje preporuka o nošenju maski u zatvorenom prostoru, dok je nošenje maski u zdravstvenim ustanovama obavezno. Kovid ambulante, punktovi za testiranje na prisustvo virusa kovid-19 i punktovi za vakcinaciju nastavljaju da rade uobičajeno“, navodi se u saopštenju Vlade.