Društvo

Unija poslodavaca Srbije: Obolelima od kovida 72 odsto firmi isplaćivalo pune zarade

Unija poslodavaca Srbije saopštila je danas da je njihova anketa pokazala kako je 92 odsto preduzeća imalo zaposlene na bolovanju od kovida 19 u prethodna dva meseca, kao i da je puni iznos zarade tokom trajanja tog bolovanja isplaćivalo 72 odsto poslodavaca.

Kako je navedeno, kod mikro i malih preduzeća puni izlos isplaćivalo 81 odsto poslodavaca.

Unija poslodavaca Srbije je anketu sprovela na uzorku od skoro 300 vlasnika i direktora firmi svih veličina.

„U 65 odsto anketiranih preduzeća zabeležen je gubitak usled odsustva zaposlenih zbog kovida, najviše u preradjivačkoj industriji, a mereno prema veličini firme, najviše su pogodjena mikro preduzeća“, navedeno je u saopštenju.

Dodato je da je kod tri četvrtine poslodavaca bolovanje zaposlenih trajalo do tri nedelje, a kod jedne četvrtine i duže.

Na pitanje kako su rešavali problem nedostajućih radnika, 72 odsto anketiranih se odlučilo za preraspodelu posla medju preostalim zaposlenima, 15 odsto da je moralo da smanji obim poslovanja, a osam odsto je angažovalo nove radnike.

Neki su skratili radno vreme ili uputili zaposlene na rad od kuće.

„U komentarima na aktuelnu situaciju i preporuku Vlade da firme isplaćuju punu zaradu radnicima obolelim od kovida, velika većina preduzetnika ocenjuje nelogičnim pravljenje razlike medju radnicima sa različitim dijagnozama, od koji neke predstavljaju daleko teža oboljenja nego što je kovid“, navela je Unija poslodavaca.

Poslodavci su preporučili nadležnim organima da donesu i sprovode jasnu strategiju u borbi protiv pandemije i da intenzivno rade na vakcinaciji, kao i da bi poslodavci trebalo da isplaćuju obolelima od kovida zakonom predvidjenih 65 odsto zarade, a da ostatak do pune plate da doplati država.

Oni su takodje preporučili da se umanje poreske obaveze i pomere rokovi za njihovo plaćanje.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend