Društvo

Uništeno 25 odsto malih stočara, Srbija će morati da uvozi meso?

Pixabay ilustracija
Srbija više ne može bez uvoza mesa jer je 25 odsto malih farmera ugasilo proizvodnju, a velike firme ne mogu da zadovolje 60 odsto potreba Srbije, saopštio je pokret Da se struka pita (D2SP).

„Zbog združenog nedelovanja Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva trgovine i lošeg sagledavanja problema stočara Srbije, 25 odsto malih farmera više ne postoji, a velike farme ne mogu da zadovolje ni 60 odsto potreba tržišta Srbije za mesom“, rekao je predsednik tog pokreta Vladimir Kovačević.

Dodao je da je „bilo velikih obećanja srpskim farmerima, mnogo sastanaka, mnogo uveravanja da će sve biti u redu, a na kraju se ništa nije ostvarilo“.

Zbog toga se, kako je rekao, predviđa da će progresivni pad stočarske proizvodnje na 40 odsto od juna ugroziti snabdevanje stanovništva mesom, mlekom i njihovim produktima.

D2SP, kako je navedeno, sa svojim stručnim saradnicima predlaže hitno usvajanje seta mera kojim bi se ublažio „taj scenario“.

Subvencije se, kako je navedeno, moraju duplirati po grlu tovljenika sa 1.000 na 2.000 dinara, po krmaci sa 15.000 na 20.000 dinara.

Neophodno je, kako je ocenio taj pokret, da se uvedu kvote za izvoz kukuruza, sojine i suncokretove sačme, a izvoze samo viškovi, kao i da se uvedu prelevmani za uvoz mesa i živih svinja i time zaštite domaće farme za tov.

Uprava za veterinu, prema oceni D2SP, mora da sprovede regionalizaciju srpskog tržišta u slučaju pojavljivanja bolesti životinja, koja je uslov za sprovođenje izvoza za Kinu i Rusiju.

„Ovi predlozi se moraju usvojiti još ove sedmice. Efekte u primeni nakon usvajanja treba očekivati tek nakon 100 dana koliko je potrebno za uzgoj tovljenika“, rekao je Kovačević.

Dodao je da će „do tada Mačva kao region sa najvećom koncentracijom farmera u svinjarstvu i dalje biti prazna što se nije dogodilo ni tokom bombardovanja Srbije“.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend