Društvo

UNS, Koalicija za slobodu medija i ANEM: U Radnoj grupi i oni koji krše pravo na slobodu udruživanja novinara

ugovor
Foto/ugovor/ilustracija/ Pixabay
Udruženje novinara Srbije, Koalicija za slobodu medija i ANEM skreću pažnju javnosti da su odlukom ministarke kulture i informisanja Maje Gojković u sastav Radne grupe za izradu Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju i medijima ušli i predstavnici organizacija koje su najbrojnije u komisijama za raspodelu budžetskog novca, pogotovo na lokalnom nivou vlasti, ali nisu prepoznate u zaštiti novinarskih i medijskih prava i sloboda.

UNS, Koalicija za slobodu medija i ANEM podsećaju da u obrazloženju odluke ministarke Gojković piše da su pozivi za dostavljanje predloga za članove Radne grupe upućeni „organizacijama civilnog društva za koje se smatra da mogu doprineti izradi Nacrta zakona“. Bliži kriterijumi koje te organizacije treba da ispune nisu navedeni, kao ni kome je sve poziv dostavljen. Nismo saznali ni ko eventualno nije ušao u sastav Radne grupe, a dostavio je predlog za svog predstavnika. Znamo da su u sastav Radne grupe izabrana 34 predstavnika kako u odluci piše „državnih organa, institucija, novinarskih i medijskih udruženja“.

Jedini kriterijum za izbor u Radnu grupu za izradu nacrta medijskog zakona, prema pozivu Ministarstva kulture i informisanja, bio je da predstavnik organizacije bude pravnik po struci s obzirom na to da se radi na normativnim poslovima. Iz odluke ministarke jasno se vidi da taj uslov samo Ministarstvo nije poštovalo i da su u Radnu grupu za izradu nacrta medijskog zakona izabrane i osobe koji nisu pravnici.

UNS, Koalicija za slobodu medija i ANEM podsećaju da je UNS pisao u martu, posle sastanka ministarke Gojković sa predstavnicima, kako je tada zvanično saopšteno „novinskih udruženja Prouns, Komnet, Društvo novinara Srbije, Asocijacija radio televizija Srbije, Društva novinara Vojvodine i Udruženja medija i medijskih radnika“, da pojedine organizacije pod tim nazivom ne postoje, nemaju kontakt podatke, aktivne veb sajtove, da ne mogu da kažu koliko članova imaju odnosno koje organizacije ulaze u sastav udruženja, kao i da se isti ljudi kao funkcioneri u jednim organizacijama, pojavljuju i u drugim.

Na sastanku sa predstavnicima kako je navedeno „novinskih udruženja“ ministarka Gojković tada je rekla da će razmotriti način da i oni u narednom periodu budu zastupljeni na adekvatan način i prvi korak u tom pravcu svakako je odluka ministarke Gojković od 30. juna da ove organizacije, uz udruženje „Nova mreža Srbije“, uključi u pisanje medijskog zakona.

Iz iskustva UNS-a, uoči izborne skupštine, kada je došlo do masovnog kolektivnog učlanjivanja iz organizacije PROUNS (Profesionalno udruženje novinara Srbije) u UNS jasno je da je to bila odluka medijskih vlasnika i menadžmenta kojom je zloupotrebljeno pravo novinara na slobodu organizovanja i udruživanja.

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend