Društvo

UNS: Nedopustivo da policija novčano kažnjava novinare koji su pratili protest

UNS

UNS

Udruženje novinara Srbije (UNS) zatražilo je da se obustavi postupak protiv urednika onlajn portala subotičke.rs i člana Uprave UNS-a Branka Žujovića, koji je dobio prekršajnu kaznu zbog izveštavanja sa protesta u kojima su građani blokirali saobraćajnice. Iz UNS-a su istakli da je nedopustiv postupak policije da novčano kažnjava novinare koji su izveštavali sa protesta.

Žujović je tom udruženju rekao da kaznu neće da plati, „jer nije načinio nijedan prekršaj time što je izveštavao sa protesta u Subotici“.

Baner Boom93 iOS aplikacija za Vesti„Kako to da huligane koji su pre godinu i po demolirali moj automobil nikada policija nije pronašla. U jedno sam sasvim siguran, a to je da ću radije otići u zatvor ili prenositi direktno rad izvršitelja, jer neću platiti kaznu koju sam dobio zbog toga što sam izveštavao sa događaja“, kazao je Žujović.

Prema njegovim rečima, za vreme protesta bio je na trotoaru, dok je u raskrsnicu ulazio „isključivo radi prikupljanja informacija, snimanja izjava, slikanja i snimanja video priloga“.

Policija je nakon reagovanja UNS-a saopštila da je odustala od prekršajnog postupka protiv urednika smederevskog onlajn medija „SD kafe“ Željka Milojevića.

„UNS traži od policije da isto postupi i u slučaju kolege Žujovića i svih ostalih novinara kojima je stigla kazna od 5.000 dinara zato što su na dan protesta radili svoj posao“, navodi se u saopštenju.

Policija je Žujovića kaznila, kako piše u nalogu koji je on objavio na sajtu subotičke.rs, jer se 4. decembra, u 14 sati, u Subotici, kao „pešak kretao i zadržavao na kolovozu u zoni raskrsnice što je dovelo do obustave saobraćaja“.

UNS će i o tom slučaju obavestiti Stalnu radnu grupu za zaštitu novinara i Radnu grupu za bezbednost i zaštitu novinara.