Društvo

UNS osudio senzacionalističko izveštavanje o porodičnim tragedijama i samoubistvima

UNS
Udruženje novinara Srbije (UNS) osudio je danas senzacionalizam, neprimerene fotografije i objavljivanje informacija o samoubistvu koje nemaju značaj za javno informisanje.

UNS je pozvao urednike i novinare da sa takvim, kao što je današnje izveštavanje najčitanijih onlajn medija o porodičnoj tragediji i samoubistvu mladića u Beogradu, prestanu, jer je to drastično kršenje Kodeksa novinara Srbije.

U saopštenju se poziva da se uzdrže od neprimerenog izveštavanja o porodičnim tragedijama i samoubistvima jer se na taj način ne informiše javnost, već direktno nanosi šok, dodatni bol i patnja porodicama.

„Kodeks novinara Srbije je izričit da je novinaru zabranjeno da koristi neprimerene, uznemiravajuće i sve druge sadržaje koji mogu imati štetan uticaj na decu. Novinara Kodeks obavezuje da poštuje privatnost, dostojanstvo i integritet ljudi o kojima piše kao i dostojanstvo žrtve“, naglasio je UNS.

UNS je istakao da novinari i urednici naročito treba da izbegavaju spekulacije o nesrećama i tragedijama.

U saopštenju se dodaje da žalbe na rad novinara zbog kršenja Kodeksa novinara Srbije bilo ko može podneti sudovima časti novinarskih udruženja koji postupaju u slučaju da je novinar njihov član, dok žalbe na kršenje Kodeksa od strane medija oštećeni mogu da podnesu Savetu za štampu.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend