Društvo

UNS zahteva mere protiv TV Pink zbog ugrožavanja bezbednosti novinara

UNS
Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je Regulatorno telo za elektronske medije (REM) da hitno izrekne mere televiziji Pink zbog "ugrožavanja bezbednosti novinara".

Ta televizija je u nedelju uveče u centralnoj informativnoj emisiji „Nacionalni dnevnik“ emitovala dokumentarni film „Meta porodica“ u kom se mnoge javne ličnosti, među kojima i nezavisni novinari, optužuju da u saradnji sa kriminalcima i stranim obaveštajnim službama organizuju likvidaciju predsednika Srbije i lidera SNS Aleksandra Vučića i njegove porodice.

Baner Boom93 iOS aplikacija za VestiUdruženje je u saopštenju upozorilo da se emitovanjem spornog filma na televiziji sa nacionalnom frekvencijom, u dva navrata, „najdirektnije utiče na bezbednost novinara i medija koje autor predstavlja kao strane plaćenike i saradnike domaćih i stranih obaveštajnih službi, ali i kriminalnih grupa“.

„Smatramo da se emitovani sadržaj ne može svrtstati ni u jedan drugi žanr, sem u ogoljenu propagandu. Etiketiranje novinara i medija kao neprijatelja države, samo zato što u svom izveštavanju imaju i kritički stav prema vlasti, je opasan presedan sa potencijalno nesagledivim posledicama po njihovu bezbednost“, naveli su iz Udruženja novinara Srbije.

Ocenili su da REM ima „dovoljno elemenata“ da pokrene hitan postupak ;za zabranu emitovanja filma „Meta porodica“, a potom i da protiv TV Pink kao emitera pokrene odgovarajući postupak za utvrdjivanje odgovornosti.

„UNS u ovakvim okolnostima ozbiljno razmatra svrhu učešća u Radnoj grupi za ;bezbednost novinara u kojoj predstavnici vlasti svojim ćutanjem pokazuju da se samo deklarativno zalažu za bezbednost novinara“, stoji u saopštenju.

Udruženje je pozvalo medije sa nacionalnom frekevencijom da svoju uredjivačku politiku usklade sa profesionalnim standardima i propisima, na osnovu kojih su kako se navodi, i dobili pravo na korišćenje tog javnog dobra.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend