Društvo

Upisna groznica: Za koje smerove na fakultetima vlada najveća konkurencija?

Boom93

Boom93

Maturanti se polako pripremaju za junsku upisnu groznicu na fakultete, a pred njima su brojne dileme.

Neki će upisati ono što vole, a neki će izabrati fakultet sa čijom diplomom će lakše stići do posla. Veliku brigu predstavlja i pitanje da li če studiranje plaćati iz džepa ili će akademsko zvanje steći o trošku države. Univerzitet u Beogradu prošle godine uradio je analizu upisa na fakultete koja bi mogla da bude od koristi budućim studentima.

Univerzitet u Beogradu prošle godine upisalo je 10 odsto manje brucoša u odnosu na planirani broj mesta (od predviđenih 15.170 budžetskih i samofinansirajućih mesta, upisalo se 13.271 brucoša).

Najtraženiji studijski program u prošlogodišnjem upisnom roku bio je Psihologija na Filozofskom fakultetu. Tu je na jedno mestu konkurisalo 6,3 kandidata. Na drugom mestu je studijski program Informacioni sistemi i tehnologije na FON-u gde je na jedno mesto konkurisalo 3,89 kandidata, dok su na Integrisane studije stomatologije aplicirala 3,85 kandidata na jedno mesto.

Velika konkurencija bila je i za Informatiku – MTF (2,93), Logopediju – SEP (2,7), Medicinu (2,4), Arhitekturu (2,37), Softversko inženjerstvo- ETF (2,31), Farmaciju (2,28), Informacione tehnologije (2,18).

Sličan trend beleže i ostali univerziteti u Srbiji. To posebno zbrinjava jer u razvoju jedne zemlje „lokomotivu“ predstavlja visoko obrazovan kadar.

Opširnije možete pročitati OVDE.