Društvo

Upisna groznica: Za koje smerove na fakultetima vlada najveća konkurencija?

Boom93
Maturanti se polako pripremaju za junsku upisnu groznicu na fakultete, a pred njima su brojne dileme.

Neki će upisati ono što vole, a neki će izabrati fakultet sa čijom diplomom će lakše stići do posla. Veliku brigu predstavlja i pitanje da li če studiranje plaćati iz džepa ili će akademsko zvanje steći o trošku države. Univerzitet u Beogradu prošle godine uradio je analizu upisa na fakultete koja bi mogla da bude od koristi budućim studentima.

Univerzitet u Beogradu prošle godine upisalo je 10 odsto manje brucoša u odnosu na planirani broj mesta (od predviđenih 15.170 budžetskih i samofinansirajućih mesta, upisalo se 13.271 brucoša).

Najtraženiji studijski program u prošlogodišnjem upisnom roku bio je Psihologija na Filozofskom fakultetu. Tu je na jedno mestu konkurisalo 6,3 kandidata. Na drugom mestu je studijski program Informacioni sistemi i tehnologije na FON-u gde je na jedno mesto konkurisalo 3,89 kandidata, dok su na Integrisane studije stomatologije aplicirala 3,85 kandidata na jedno mesto.

Velika konkurencija bila je i za Informatiku – MTF (2,93), Logopediju – SEP (2,7), Medicinu (2,4), Arhitekturu (2,37), Softversko inženjerstvo- ETF (2,31), Farmaciju (2,28), Informacione tehnologije (2,18).

Sličan trend beleže i ostali univerziteti u Srbiji. To posebno zbrinjava jer u razvoju jedne zemlje „lokomotivu“ predstavlja visoko obrazovan kadar.

Opširnije možete pročitati OVDE.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend