Društvo

Upozorenje za alergične, visoke koncentracije ambrozije i koprive

ambrozija 2
ambrozija/ ilustracija Pixabay
Od početka nedelje u vazduhu Požarevca i okoline detektovana je visoka koncentracija  polena ambrozije i koprive. Zavod za javno zdravlje Požarevac izdao je upozorenje da osobe koje su alergične na polen ambrozije treba da se pridržavaju propisane terapije.

U  narednom periodu u vazduhu  se takođe  očekuju srednje do visoke koncentracije polena ambrozije,niske do srednje koncentracije polena konoplja i koprive, kao i niske koncentracije polena pelina, štireva, borova, bokvice i  drugih trava.

Alergeni polen prenosi  se vetrom  i  tako kontaminira vazduh, odnosno ugrožava zdravlje ljudi. Kao inhalatorni alergeni, poleni pomenutih biljaka  dovode do specifičnih simptoma, koji se pojavljuju u vreme cvetanja, najviše tokom avgusta i septembra. Blage tegobe su svrab nosa, kijanje ili manja sekrecija iz nosa, ali simptomi mogu da budu i znatno izraženiji.

kopriva
Foto/ kopriva ilustracija pixabay

Kopriva lekovita, ali i veliki alergen

Kopriva, kao lekovita biljka, čiji polen izaziva alergiju,  raste od februara do novembra, čak 144 dana u godini, zbog čega je posebno problematična.

Od druge polovine juna pa sve do kraja oktobra cvetaju trave i korovi čiji se polen raznosi vazduhom, što izaziva reakcije kod alergičnih. Najveći krivac za alergijske tegobe je ambrozija – uzročnik oko polovine svih polenskih alergija, na koju je reaguje oko deset odsto stanovništva Srbije.

Šta je ambrozija i kako izgleda?

Ambrozija je rod invazivnih korova, jedna od najpoznatijih i najopasnijih alergenih biljaka na svetu. U narodu je poznata i pod nazivima limundžik, opaš, parložna trava, pelenasta ambrozija, amerikanka i fazanuša.  Ambrozija je jednogodišnja biljka i može da naraste i do dva metra.Koren joj je vretenast, stablo uspravno, razgranato, sa listovima jajolikog oblika, posutim dlačicama. Cveta od prve polovine jula do druge polovine septembra.

Respiratorne alergije se može javiti u bilo kom životnom dobu, dok sklonost ka ovoj vrsti alergije imaju osobe koje imaju genetsku predispoziciju.

Kako da znate da li ste alergični na ambroziju ili druge alergene biljke?

Određeni simptomi mogu da navedu na sumnju da patite od alergije, ali dijagnozu može da postavi samo lekar. Najčešći simptomi respiratornih alergija su kijanje, sekrecija iz nosa i svrab.  Simptomi mogu da budu blagi i liče na prehladu,  pa ljudi ne posumnjaju odmah na alergiju.

Simptomi udruženih oboljenja su konjunktivitis koji prati svrab, peckanje i pojačano suzenje očiju i sinuzitis, odnosno bolovi čeonih i viličnih sinusa. Mogu da se pojave izražena zapušenost nosa, upala uha ili čak astma, koju prati otežano disanje, gušenje i sviranje u grudima. Osim respiratornih tegoba dešavaju se i promene na koži u vidu crvenih pečata.

Lečenje i preventiva alergija

Za osobe koje burno reaguju na polene pomenutih biljaka  preporuka je da što  manje vremena provode u prirodi u jutarnjim časovima i večernjim časovima. Sve poslove  na otvorenom  potrebno je da obavljaju nakon kiše ili kasno po podne jer je tada koncentracija polena najmanja,da zatvaraju prozore uveče i ujutro jer tada u vazduhu ima najviše polenovih zrna, po povratku kući skinu odeću, operu kosu i da se istuširaju, kako bi odstranili polen, ne suše odeću napolju  kao i da alergologom razmotre mogućnost imuno-terapije.

Procene su da je od 20 do 25% populacije  ugroženo ovim alergenima. Svaki deseti stanovnik naše zemlje ima neke od pomenutih zdravstvenih  problema.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Tatijana Spasojević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend