Društvo

Uprava carina: Podaci o uvozu vakcina strogo poverljivi

Pixabay ilustracija
Podaci koji se odnose na uvoz vakcina za humanu i veterinarsku upotrebu u 2021. godini su označeni stepenom tajnosti "strogo poverljivo", odgovoreno je Novoj ekonomiji iz Uprave carina.

Nova ekonomija je 15. marta ovoj Upravi pri Ministarstvu finansija poslala zahtev u kome je tražila podatke o uvozu vakcina određenih tarifnih oznaka koje se odnose pre svega na vakcine protiv koronavirusa kao i vakcine za veterinarsku upotrebu.

„Tražili smo podatke o ukupnoj vrednosti, količini, zemlji iz koje je vakcina uvezena, podatke o pravnim ili fizičkim licima koje su vakcine uvozili kao i informaciju da li su navedeni proizvodi prilikom uvoza posedovali prateću dokumentaciju koju izdaje Agencija za lekove i medicniska sredstva“, navodi Nova ekonomija.

Ni na jedno od ovih pitanja, kako se navodi, iz Uprave carina nije odgovoreno, već je celokupni zahtev, kako se ističe – odbijen zbog tajnosti podataka.

Podsetimo, Nova ekonomija je, na osnovu podataka dobijenih iz Republičkog zavoda za statistiku (RZS), objavila da je uvoz vakcina za humanu medicinu porastao za skoro 160 miliona evra u 2021. godini, što je najverovatnije i ukupno izdvajanje za nabavku svih vakcina protiv kovida-19 u toku prošle godine.

Opširnije pročitajte na portalu Nove ekonomije.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend