Društvo

Urednik otpušten, redakcija dala otkaz, građani izašli na ulice Budimpešte

Više hiljada ljudi izašlo je sinoć na ulice Budimpešte u znak protesta zbog sve žešćih napada vlasti na slobodu medija.

Demonstracije su organizovane nakon što je juče više od 80 novinara, odnosno gotovo cela redakcija najvećeg nezavisnog portala u Mađarskoj Index.hu, dalo otkaze zbog toga što je otpušten glavni urednik Šabolć Dul. Oni su od većinskog vlasnika portala zahtevali da vrati Dula na posao, a nako što je to odbijeno dali su otkaze.

„Nismo se okupili zbog toga što se svi slažemo sa onim što piše Index, već zato što smo došli do tačke u kojoj je ugrožena sloboda informisanja“, izjavio je jedan od učesnika u demonstracijama.

Ministar inostranih poslova Peter Sijarto rekao je da se vlada suočava sa „neistinitim optužbama“ da ugrožava slobodu medija.

„Na koji način bi vlada mogla da utiče na odluke medija koji su u privatnom vlasništvu“, upitao je Sijarto.

Index je najveća medijska organizacija u Mađarskoj koja je kritički nastrojena prema vladi Viktora Orbana, a pritisci na redakciju u većem obimu počeli su pre mesec dana. Peter Uj, koji je 1999. bio suosnivač portala, kaže da je zbog sve većeg pritiska iz Orbanove partije Fides bio primoran da podnese ostavku pre devet godina.

„Index je, ipak, do danas ostao poslednji medij koji je u velikoj meri smetao vladi, koja je sada kontrolom tržišta oglašivača uspela u onome što do sada nije. Država danas u Mađarskoj kontroliše tri četvrtine tog tržišta“, kazao je Uj.

Direktor fondacije koja je vlasnik izdavača portala, Laslo Bodolaj izjavio je da Dul „više nije bio u stanju da kontroliše tenzije u redakciji i da je to prouzrokovalo veliki pad prihoda od oglašavanja“. On je rekao da nezavisnost redakcije nije ugrožena, ali je odbio da za Rojters detaljnije obrazloži svoju odluku.

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend