Društvo

Usvojena rezolucija o formiranju komisije za istragu ubistava novinara

press mediji
kamera mediji/pixabay ilustracija
Rezoluciju o neodložnom formiranju Medjunarodne komisije za istragu ubistava i kidnapovanja novinara na Kosovu od 1998. do 2005. godine usvojena je na Skupštini Evropske federacije novinara (EFJ) na predlog Udruženja novinara Srbije (UNS).

U rezoluciji se ističe da više od dve decenije niko nije odgovarao za 19 od ukupno 20 ubistava i kidnapovanja srpskih i albanskih novinara i medijskih radnika. Jedno ubistvo rešeno je pred Medjunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, saoptio je danas UNS.

UNS traži da se rasvetle okolnosti, pokrenu istrage i pred lice pravde izvedu ubice novinara Afrima Malićija, ubijenog 2. decembra 1998. u Prištini; novinara i šefa Kosovskog informativnog centra (KIC) Envera Maljokua koji je ubijen 11. januara 1999. u Prištini; Aleksandra Simovića Sime, novinara Medija ekšn internešenela, ubijenog 1. avgusta 1999. u Prištini, Krista Gegaja, urednika u RTV Priština koji je likvidiran 12. septembra 1999. u Istoku, Momira Stokuće, fotoreportera, ubijenog u svojoj kući 21. septembra 1999. u Prištini.

Još uvek nisu pronadjene ubice Šefkija Popove stradalog 10. septembra 2000. u Vučitrnu; novinara „Rilindje“ Džemailja Mustafe, ubijenog 23. novembra 2000. u Prištini; novinara lista „Bota sot“ Bekima Kastratija koji je ubijen 19. oktobra 2001. kod Prištine; Bardulja Ajetija, novinara i kolumniste lista „Bota sot“, na koga je izvršen atentat 3. juna 2005. kod Gnjilana, a preminuo je 25. juna 2005.godine.

UNS podseća da su medju 19 ubijenih ili kidnapovanih medijskih radnika na Kosovu i dva novinara „Šterna“, Gabrijel Griner i Folker Kremer, kao i njihov prevodilac Senolj Aljita, koji su ubijeni 13. juna 1999. godine kod Prizrena.

„Medju novinarima i medijskim radnicima koji se još vode kao nestali su novinar Ismailj Berbatovci koji je nestao 23. jula, 1998. godine, kada je otišao na novinarski zadatak, kao i Djuro Slavuj i Ranko Perenić, novinari Radio Prištine, koji su nestali na novinarskom zadatku 21. avgusta 1998. kod Velike Hoče“, naveo je UNS.

Nestali su i Ljubomir Knežević, dopisnik „Politike“ i novinar „Jedinstva“ iz Prištine, koji je poslednji put viđen 6. maja 1999. u Vučitrnu i Marjan Melonaši, novinar srpske redakcije Radio Kosova kome se gubi svaki trag 9. septembra 2000. u Prištini.

UNS je zatražio od EFJ da donošenjem rezolucije podrži i istragu otmice novinara Nebojše Radoševića i fotografa Vladimira Dobričića, koji su kidnapovani na radnom zadatku 18. oktobra 1998. godine kod Prištine, a zahvaljujući protestima kolega i javnosti, kasnije su pušteni.

Uz UNS, predlagač rezolucije bio je i Sindikat novinara Srbije (SINOS). Rezolucija je usvojena uz jedan uzdržan glas, predstavnika Asocijacije novinara Kosova. Ovogodišnja skupština IFJ posvećena je boljoj zaštiti novinara i na njoj su, uz usvajanje redovnih godišnjih izveštaja o radu, održana i dva okrugla stola.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend