Društvo

Usvojene uredbe o subvencijama za ratare i podsticanje preduzetništva

Pixabay/ilustracija

Pixabay/ilustracija

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog uredbe o izmenama i dopunama Uredbe o finansijskom davanju poljoprivrednim gazdinstvima za proizvodnju biljnih kultura u 2023. godini, a zahtevi se podnose do 31. maja ove godine.    

Od 7. apila kada je objavljen javni poziv, do sada, kako je saopšteno, primljeno je oko 265.000 zahteva.

„Ova mera doprineće dostizanju stabilnosti dohotka proizvođača, povećanju nivoa biljne proizvodnje, dostizanju višeg nivoa prinosa i kvaliteta proizvoda. Zahvaljujući njoj, očekuje se unapređenje produktivnosti, uz smanjenje troškova proizvodnje i rast konkurentnosti“, navedeno je u saopštenju.

Članovi Vlade usvojili su i Predlog uredbe o utvrđivanju Programa podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju i mlade u 2023. godini.

Na sednici je usvojena i Uredba o utvrđivanju Programa podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte u 2023. godini, kojom se daje podrška sektoru malih i srednjih preduzeća i preduzetnika kako bi se podstakle investicije privrednih subjekata. Planirano je da se po tom programu podrži 150 privrednih subjekata.

Članovi Vlade usvojili su i Zaključak o saglasnosti da se pokrene postupak za prijavljivanje Srbije za članstvo u Evropskoj laboratoriji za molekularnu biologiju EMBL koja obavlja osnovna istraživanja u molekularnoj biologiji i molekularnoj medicini i obučava naučnike i studente.