Društvo

Vakcinu protiv koronavirusa primilo oko 150 dece u gradu

FOTO: S. Lisac / Boom93
Broj dece koja su primila vakcinu protiv koronavirusa u požarevačkom Domu zdravlja veoma je mali, a prema rečima Dejana Milenkovića, načelnika školskog dispanzera, potpuno je vakcinisano tek nešto više od 150 dece i to su uglavnom deca onih roditelja koji su takođe primili vakcinu.

„U odnosu na broj dece iznad 12 godina u našem gradu ovo je minimalni broj. Nismo zabeležili neku težu neželjenu reakciju nakon vakcine. Bilo je par dece sa bolom na mestu uboda, ali bez temperature i sve je prošlo zadovoljavajuće“, navodi Milenković.

Dodaje da je poželjno da zdrava deca prime vakcinu, ali i deca koja imaju astmu, dijabetes ili epilepsiju, jer imaju povećane šanse za obolevanje.

Brojevi obolele dece ne padaju

Što se tiče obolevanja od kovid 19 virusa kod dece situacija u gradu se nije mnogo promenila i dalje je veliki broj pozitivne dece koji je dvocifren.

„I tokom prethodnih dana, a i danas dvocifren broj obolelih. Virus se spustio na mlađu decu, ali što se njih tiče to je uglavnom lakša klinička slika, dok starija deca imaju malo izraženije tegobe“, navodi lekar.

Veliki je broj dece sa respiratornim simptomima, a kako dodaje lekar, od toga naravno nije sve kovid 19, ali oko 10 do 20 procenata bolesne dece bude pozitivno na kovid.

„Sada se deca javljaju i zbog stomačnih virusa, klasičnih prehlada, zbog alergijskih reakcija, a što se tiče kovida nema pada i ne očekujemo da će to ići na bolje, ovo je najteži talas, koji će trajati duže“, zaključuje Milenković.

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend