Društvo

Vazduh u Požarevcu je opasan

Boom93/N.Stojićević
Podaci aplikacije “Air care” za merenje kvaliteta vazduha pokazuju “ljubičastu zonu” odnosno  „opasan“ vazduh u Požarevcu.

Požarevac se nalazi u ljubičastoj zoni koja upozorava na opasan vazduh. Vrednosti izmerenih PM 10 čestica, pokazuju 155 mikrograma po kubnom metru, što znači da su četiri puta veće od dozvoljenih. Isto je sa PM 2,5 česticama, izmereno je 108 mikrograma po kubnom metro, a dozvoljene vrednosti su  25 µg/m3.

FOto :Printskrin

Dominantni izvori zagađenja kao što su  individualna ložišta, gust saobraćaj, ali i odsustvo vetra dovelo je do većeg zagađenja.

U „ljubičastoj“ zoni, koja po kvalifikaciji sajta Svetskog zagađenja vazduha predstavlja „veoma nezdrav“ vazduh.

Preporučuje da se zatvore prozori, izbegavaju aktivnosti na otvorenom i nose maske za zagađenje vazduha na otvorenom.

Podsetimo, merna stanica još uvek nije aktivirana. Grad Požarevac neodgovorno postupa prema građanima, jer već godinu dana kasni sa aktiviranjem automatske merne stanice koja meri kvalitet vazduha. Milenko Jovanović iz Nacionalne ekološke asocijacije ranije je govorio o automatskoj mernoj stanici za merenje kvaliteta vazduha, u čiju je realizaciju i sam učestvovao pre godinu dana, te ukazao na neodgovorno ponašanje gradske vlasti u Požarevcu.

Cilj merne stanice je da podaci o kvalitetu vazduha budu dostupni u svakom trenutku, te da građani blagovremeno budu upozoreni kad nešto nije u redu, posebno  podaci o PM česticama naročito za hronične bolesnike.

.Od svih polutanata u vazduhu koje ugrožavaju stanovništvo Srbije, najopasnije su suspendovane PM čestice (prašina manja od 10, odnosno, 2,5 mikrometara). One predstavljaju smešu dima, čađi, kiseline i teških metala, a nastaju sagorevanjem fosilnih goriva, kao što su auspusi vozila, te grejanje na drva i ugalj.

Ove “nevidljive ubice” iz vazduha Svetska zdravstvena organizacija proglasila je odgovornim za preuranjenu smrt 3.600 ljudi svake godine u Srbiji, s obzirom da prodirući do pluća i krvotoka, pored respiratornih, izazivaju i kardiovaskulana i maligna oboljenja.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Sanja Lisac

Sanja Lisac

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend