Društvo

Vazduh u Požarevcu sinoć bio jako zagađen, od jutros PM 2.5 iznad normale

Foto: Jana Jacić
U poslednja 24 sata, prema rezultatima sa merne stanice u Požarevcu, PM 2.5 čestice prekoračile su normalne vrednosti i iznose 63.9 μg/m3, te je vazduh zagađen.  Koncentracija PM 2,5 čestica u toku 24 časa se smatra nezdravom ukoliko je vrednost preko 35.4 μg/m3.  Kad se prekorači granica od 55 μg/m3, govorimo o skroz nezdravoj sredini i velikoj izloženosti riziku.

Fine čestice mogu doći iz više izvora kao što su strujna postrojenja, toplane, individualna ložišta (ugalj – kao najgora vrsta čvrstog goriva), motorna vozila, avioni, gorenje drveta, šumski požari, paljenje njiva, vulkanske erupcije i peščane oluje.

Pošto su vrlo male i lagane, fine čestice imaju tendenciju da ostaju duže u vazduhu nego teže čestice. Ovo povećava šanse da ljudsko telo ili životinja udahne ove čestice u pluća. Zahvaljujući svojoj maloj veličini, čestice manje od 2.5 mikrometara su sposobne da prođu nos i grlo, te mogu da prodru duboko u pluća, a čak mogu ući i u krvotok.

Istraživanja su pokazala tesnu vezu između izlaganja finim česticama i prevremenoj smrti od kardiovaskularnih ili pulmonalnih bolesti. Fine čestice su takođe poznate po sposobnosti da izazovu ili pogoršaju hronična oboljenja kao što su astma, srčani napad, bronhitis i ostale respiratorne probleme.

Andrej Šoštarić, odgovorni analitičar u Laboratoriji za ispitivanje kvaliteta vazduha Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd sa kojim je razgovarao  CINS – Centar za istraživačko novinarstvo Srbije ranije je objasnio da je važno da ljudi znaju koliko je vazduh zagađen kako bi prilagodili svoje ponašanje trenutnim uslovima:

„Pre svega da znaju ako je zagađen ili jako zagađen da li će u šetnju, da li će na džoging ili da li mogu neke svoje aktivnosti da odlože ne bi li se manje izlagali tom vazduhu. (…) Kao kada vidite da li je temperatura 10 ili 20 stepeni i u skladu sa time pripremite garderobu ili kažete neću da idem da se šetam ako je -4“, piše Centar za istraživačko novinarstvo Srbije. Grad Požarevac je na svom zvaničnom sajtu postavio link na kome se mogu videti podaci o kvalitetu vazduha sa automatske merne stanice.

Podsetimo, Grad Požarevac je na svom zvaničnom sajtu u maju ove godine postavio link na kome se mogu videti podaci o kvalitetu vazduha sa automatske merne stanice. Nakon čekanja od skoro dve godine, merna stanica je postavljena početkom ove, a iako još uvek nije u registru Agencije za zaštitu životne sredine, rezultate merenja kvaliteta vazduha građani mogu da pogledaju na ovom linku. Iz Nacionalne ekološke agencije, Milenko Jovanović  rekao je ranije za Boom 93 da zbog kašnjenja rada merne stanice, građani nemaju broj od 90% podataka u 2021. godini, koji je neophodan za dijagnozu stanja kvaliteta vazduha.

Foto: printskrin/Grad Požarevac

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Sanja Lisac

Sanja Lisac

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • I ne bilo zagađeno! Na sve strane počelo loženje, prosečna porodica ima po 2 automobila, toplane krenule sa grejnom sezonom, nigde fotokatalitičkih prečišćivača vazduha, da ne pominjem ugalj lošeg kvaliteta, drva i slično. Nadam se samo da se nećemo doslovno pogušiti u sopstvenom dimu!

%d bloggers like this:
Send this to a friend