Društvo

Važnost recepata produžena, ali za redovnu terapiju prvo zvati lekara

Važnost recepata jeste produžena, ali svi hronični bolesnici koji imaju redovnu terapiju prvo treba da se obrate izabranom lekaru u svom Domu zdravlja za produženje recepata, objavilo je danas Udruženje novinara Srbije (UNS) posle brojnih pitanja koja su uputili pacijenti sa hroničnim oboljenjima.

„Imam više od 65 godina, išao sam noćas u četiri sata u apoteku, gde su mi rekli da su recepti istekli. Da li je važnost recepata produžena ili ne?“ – bilo je pitanje starijeg sugrađanina koji je tražio odgovor od Udruženju novinara Srbije, nakon što je UNS posle proglašenja vanrednog stanja zbog pandemije korona virusa pokrenuo rubriku „Građani traže da novinari pitaju“.

Prema rečima načelnice Službe za zdravstvenu zaštitu odraslih Doma zdravlja Stari grad dr Branke Lazić, hronični bolesnici treba telefonom ili mejlom da kontaktiraju izabranog lekara kada im je terapija pri kraju.

Ona je rekla da će izabrani lekar, posredstvom informacionog sistema (ISIS), „produžiti važnost trajanja recepata najduže do devet meseci“.
„Izuzetak od ovog pravila su oni koji imaju zakazan pregled kod specijalista, zbog moguće izmene terapije“, rekla je dr Lazić za UNS.

Nakon što pacijent telefonom kontaktira izabranog lekara ili dobije odgovor na imejl, terapiju može da preuzme u apoteci sa overenom zdravstvenom knjižicom.

Za pacijente starije od 65 godina, lekove iz apoteke može preuzeti bilo koja osoba koja dođe i donese zdravstvenu knjižicu pacijenta.

Ovakav sistem produženja terapije za hronične bolesnike i rok važnosti recepata važi za sve domove zdravlja, navodi UNS.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend