Društvo

Večeras „Noć muzeja“: U Požarevcu radionica izrade čokolade, izložba rimskih bočica za parfeme

noć muzeja
FotoM.V./ Noć Muzeja arhivska fotografija
U Narodnom muzeju posetioci imati priliku da pogledaju izložbu bočica za parfeme iz Viminacijuma “Prepoznaj me po mirisu”. Izložba sadrži kratku istoriju parfema, sa akcentom na tehnološke aspekte Grčke i Rima. Rimska kultura je ilustrovana bočicama za parfeme iz Viminaciuma, metropole rimske provincije Gornje Mezije, a potom  i Prve Mezije.

U maloj galeriji Narodnog muzeja održaće se radionica “Ukus koji budi čula”. Radi se o izradi čokoladica različitih oblika i ukusa, iz kalupa izrađenih po arheološkim i umetničkim predmetima. Radionica je prateći program izložbe o parfemima. Cilj je da se lepim mirisima i ukusima probudi dobro raspoloženje.

Izložba dečjih radova održaće se u malom salonu galerije spomen-zbirke Miodraga Markovića. Dečiji radovi nastali su na likovnim radionicama održanim u Legatu Miodraga Markovića 2015, 2017. i 2020. godine i naći će mesto pored dela renomiranih umetnikakoji pripadaju generaciji između dva svetska rata sa stalne muzejske postavke, prema kojima su deca stvarala svoje crteže i slike.

Baner Boom93 Android aplikacija

Crteži i slike Milene Čorbić „I bi svetlost“ biće postavljeni u galeriji savremene umetnosti. Posetioci će moći da vide dela požarevačke umetnice koja je više godina stvarala u Kanadi – u njih je umetnica ugradila svoje ogromno iskustvo tradicionalnih slikarskih tehnika sa postmodernim elementima utiskujući sopstveni stil čitljiv kao metaforički realizam u kome se spajaju misaonost i lepota u nadstvarnoj ravni.

U Etno parku Tulba biće postavljena izložba “Građanski identitet Požarevca”

Biće  predstavljen građanski identitet Požarevca sa kraja 19. i početka 20. veka,  nameštaj, dokumentarna građa, lični predmeti i fotografije potomaka Jovana Jeličića, Mihajla Miladinovića i porodice Dimitrijević.

Izložba “Medalje Požarevačkog mira” biće postavljena u Šatoru Požarevačkog mira.

Na izložbi će biti predstavljene medalje iskovane povodom potpisivanja Požarevačkog mira 1718. godine koje su svojim reljefnim prikazom govore o pobedi i nadmoći Austrije nad Turskom.U Narodnom Muzeju u Požarevcu se nalazi 11 medalja sa antičkim i biblijskim motivima, 7 različitih i 4 duplikata. Izložbu će pratiti video prezentacija posvećena simbolima koji se nalaze na aversu i reversu medalja.

Muzički događaj dečijeg hora „Ljiljani“ i benda Ekonomsko-trgovinske škole iz Požarevca biće održan u dvorištu Kuće Dobrnjčevih u 18:30h.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi. Podrži Boom93

Avatar

Marko Veljković

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend