Društvo

Večernje novosti: Obavezni vojni rok najranije 2023. godine

Foto: Boom93/M. Veljković
Konačnu odluku o obaveznom vojnom roku koji je kao mogućnost najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić doneće nova vlada i novi saziv Skupštine Srbije nakon šire javne rasprave, pa bi samim tim prvi regruti u kasarne mogli najranije 2023. godine, pišu danas Večernje novosti.

Kako taj list navodi, vojni vrh je prvobitno sastavio više modela služenja vojnog roka, koji su se razlikovali po trajanju, potrebnim resursima, finansijama i organizacionim promenama u sistemu odbrane, a da je nakon više studija odlučeno da služenje vojne obaveze od 90 dana najviše odgovara.

Novosti pišu da je potrebno ponovo pokrenuti garnizone i kasarne koje su u medjuvremenu prodate ili napuštene, kao i da je neophodno jačanje logistike.

„Vojska ima veliku glavobolju sa kadrom sposobnim za rad sa mladim vojnicima i sprovodjenjem njihove obuke, jer su postojeći centri za obuku napravljeni po meri profesionalne armije“, pišu Novosti.

Navode i da pojedine radne verzije novog koncepta podrazumevaju i pojačanu „vojničku platu“ i dodaju da bi, prema računici Ministarstva odbrane, obavezni vojni rok, odnosno troškovi obuke, ishrane, oblačenja, transporta… mogao godišnje da košta oko osam milijardi dinara.

Od 40 evropskih zemalja, tradicionalni vojni rok postoji u 14 – Rusiji, Finskoj, Švedskoj, Norveškoj, Danskoj, Austriji, Švajcarskoj, Litvaniji, Estoniji, Belorusiji, Ukrajini, Grčkoj, Turskoj i Kipru, a Novosti pišu da vojni rok u tim zemljama najčešće traje od šest do 12 meseci.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend