Društvo

Veći broj pacijenata sa obostranom upalom pluća

Foto/T.S. snimanje pluća kovid ambulanta

Foto/T.S. snimanje pluća kovid ambulanta

U kovid ambulantama u Požarevcu i Kostolcu prethodnih dana smanjen je  broj pregleda  i kretao se između 140 – 150 na dnevnom nivou. U odnosu na prethodnih mesec dana broj pregleda je skoro duplo smanjen, ali se i dalje javljaju pacijenti sa obostranom upalom pluća, rekla je za Boom 93 direktorka Doma zdravlja Požarevac, dr Snežana Stojković.

Epidemiološka situacija u gradu malo  je povoljnija nego u prethodnom periodu. Manji je pritisak na kovid ambulantu u odnosu na pre mesec dana.  Duplo je smanjen broj pregleda, ali po rečima dr Stojković različite su kliničke slike pacijenata od lakših do teških sa obostranom upalom pluća.

Baner Boom93 Android aplikacija

“Situacija u covidu je bolja,  manji je broj pregleda i pacijenata koji su pozitivni  na Kovid. Juče je bilo 143 pregleda, a kod 20 pacijenata je potvrđen kovid. Kliničke slike pacijenata se kreću od  lakših do srednje teških sa obostranom pneumonijom. Prethodnih dana  bilo je više kontrolnih pregleda nego prvih. Manji je i broj transporta za bolnicu, juče su 4 pacijenta  prevezena za bolnicu sa težom kliničkom slikom i obostranom pneumonijom.“ – navodi dr Stojković.

Iz ove zdravstvene ustanove apeluju i dalje na sve građane da se pridržavaju svih epidemioloških mera koje su na snazi, kao i da se građani kako mlađi tako i stariji odazovu i dođu na vakcinaciju.

„Epidemija i dalje traje te je neophodno  poštovanje svih epidmioloških mera, nošenje maski i držanje distance.Treba naglasiti građanima da je i sezona gripa i drugih respiratornih infekcija  pa treba biti oprezan, posebno da se čuvaju hronični bolesnici ,trudnice i starije osobe. U kolektivima je preporučljivo što češće provetravanje radnih prostorija.” – istakla je dr Stojković.

Imunizacija građana protiv koronavirus se i dalje odvija na svim punktovima u Požarevcu i Kostolcu,a građanima su dostupne sve vakcine uključujući i Modernu. Juče je na vakcinalnim punktovima dato 115 vakcina, od tog broja 19 prvih doza.