Društvo

Veći troškovi proizvodnje, a veća i tražnja: Šta se dešava sa šećerom?

FOTO: Boom93/arhivska fotografija
Ko je prethodnih dana hteo da kupi šećer, naišao je na prazne rafove u većini prodavnica. Da je situacija takva i u Požarevcu danas se uverila i ekipa Boom93.

Iz vlade poručuju da je tržište hrane stabilno, i  da je snabdevenost dobra, a da je najveća briga inflacija. Da je inflacija stvorila probleme proizvođačima, potvrdio je i stručnjak za tržišne analize u privrednoj komori Srbije, Bojan Stanić. Ograničena cena šećera u maloprodaji traje od novembra, i ona mora biti korigovana – sa sadašnjih oko 90 dinara za kilogram, možemo očekivati poskupljenje od najmanje 10 odsto.

Dva faktora, kaže Bojan Stanić, utiču na situaciju sa šećerom u trgovinama.

„Rastu troškovi proizvodnje s jedne, dok s druge strane imamo porast tražnje. Porizvodnja šećerne repe je komplikovanija u odnosu na proizvodnju pšenice, kukuruza, soje – jer više koristi energente. Zato rastu troškovi proizvodnje. S druge strane, imate veću potražnju jer kreće sezona pravljenja džemova i slatkog za kućne potrebe“, objašnjava sagovornik Infobiza.

Treći faktor, kaže – vrlo značajan je – ograničenje cene šećera u maloprodaji koje traje već treći mesec.

„To u uslovima relativno krizne situacije i inflatornih pritisaka dovodi do određenih deficita u maloprodaji. To se sada dešava u Srbiji, a to je potvrdila i praksa u drugim zemljama“, navodi Stanić.

Proizvođači isporučuju šećer ka trgovcima, ali nisu u mogućnosti da povećaju te isporuke kao odgovor na povećanu tražnju od strane trgovaca.

„Imate potrebu da se pripremaju sredstva za novu proizvodnu sezonu šećera – sirovina će se nabavljati po mnogo većoj ceni“, ističe sagovornik N1.

Postoje, kaže, različiti mehanizmi podrške tržištu – jedna je povećanje cene kada istekne njeno ograničenje, i moguće ograničenje na višem nivou. Time bi se, navodi Stanić, stvorio dodatni prostor za ekonomsko funkcionisanje proizvođača.

„Druga je da se proizvođači podrže određenm premijama, subvencijama, a treća je mogućnost podrške kroz intervencije iz robnih rezervi“, navodi Bojan Stanić.

Inflacija se, kaže, približila stopi od 10 odsto „ako već u maju nismo prešni taj procenat“.

Prema njegovom mišljenju cena šećera, koja se sada kreće između 80 i 90 dinara, mogla bi da poraste za 10 do 20 odsto.

Šta kažu proizvođači

Oglasila se i kompanija Sunoko, najveći domaći proizvođač i izvoznik šećera.

Za N1 u ovoj kompaniji kažu da proizvodnja zadovoljava potrebe za potrošnjom šećera u Srbiji.

„Kompanija Sunoko vrši redovno snabdevanje tržišta šećerom u skladu sa Uredbom Vlade Republike Srbije o snabdevanju domaćeg tržišta. Proizvodnja šećera u potpunosti zadovoljava potrebe za potrošnjom šećera u Srbiji i na tržištu ga ima u dovoljnim količinamana“, navodi se u saopštenju Sunoka.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend