Društvo

Većina zaposlenih na minimalcu: Za 20 godina imaćemo „armiju“ siromašnih penzionera

Boom93

Boom93

Minimalna plata tokom celog radnog veka, obezbeđuje minimalnu penziju u starosti koja je sada niža od 20.000 dinara.

Procenjuje se da je trenutno na minimalcu oko 400.000 zaposlenih i ukoliko se taj trend nastavi oni mogu računati na veoma skromne prinadležnosti u starosti. Sagovornici Euronews Srbija smatraju da će, ukoliko se nastavi sa ovakvom politikom za 20 godina, Srbija imati „armiju“ starih osoba koje žive u siromaštvu.

Analize su pokazale da je među ljudima koji danas primaju minimalni penziju najveći uticaj imao i kratak radni staž. Trenutno su u penziji oni koji su radni vek počinjali i završavali u državnim firmama, koji su rano počinjali da rade. Generacije budućih penzionera, dobar deo radnog staža provele su i u statusu rada na crno.

Procenjuje se da danas oko pola miliona starijih sugrađana ima mesečna primanja ispod 20.000 dinara, a prag siromaštva je 22.000 dinara za jednočlano domaćinstvo. Nije, međutim, lako utvrditi koliko su minimalne zarade zastupljene i koliko radnika ih prima, kao i za koliko se njihov broj povećao proteklih godina.

U Republičkom zavodu za statistiku su za Euronews Srbija rekli da ne raspolažu podatkom o broju zaposlenih koji rade za minimlac, a taj podatak nisu mogli da nam daju ni u Poreskoj upravi Srbije. Fiskalni savet je u analizi 2021. naveo podatak da minimalnu zaradu prima oko 20 odsto zaposlenih, što bi bilo oko 400.000 ljudi.

„Prema podacima o zaradama u septembru 2020. njihov broj bi bio nešto više od petine zaposlenih, a ako bismo računali 120 odsto, odnosno koliko ljudi je u rangu zarada koje su do 20 odsto veće od minimalca, obuhvatili bismo više od 30 odsto zaposlenih. To bi bilo između 400.000 i 660.000 ljudi. Mi, međutim, ne možemo da znamo da li taj broj raste, samo možemo da procenjujemo koliko ih ima. Nemamo podatke o broju zaposlenih po distribuciji zarada“, ukazuje Sarita Bradaš, istraživačica Fondacije Centar za demokratiju.

Više informacija možete pročitati OVDE.