Društvo

Većina zaposlenih na minimalcu: Za 20 godina imaćemo „armiju“ siromašnih penzionera

zarada
Boom93
Minimalna plata tokom celog radnog veka, obezbeđuje minimalnu penziju u starosti koja je sada niža od 20.000 dinara.

Procenjuje se da je trenutno na minimalcu oko 400.000 zaposlenih i ukoliko se taj trend nastavi oni mogu računati na veoma skromne prinadležnosti u starosti. Sagovornici Euronews Srbija smatraju da će, ukoliko se nastavi sa ovakvom politikom za 20 godina, Srbija imati „armiju“ starih osoba koje žive u siromaštvu.

Analize su pokazale da je među ljudima koji danas primaju minimalni penziju najveći uticaj imao i kratak radni staž. Trenutno su u penziji oni koji su radni vek počinjali i završavali u državnim firmama, koji su rano počinjali da rade. Generacije budućih penzionera, dobar deo radnog staža provele su i u statusu rada na crno.

Procenjuje se da danas oko pola miliona starijih sugrađana ima mesečna primanja ispod 20.000 dinara, a prag siromaštva je 22.000 dinara za jednočlano domaćinstvo. Nije, međutim, lako utvrditi koliko su minimalne zarade zastupljene i koliko radnika ih prima, kao i za koliko se njihov broj povećao proteklih godina.

U Republičkom zavodu za statistiku su za Euronews Srbija rekli da ne raspolažu podatkom o broju zaposlenih koji rade za minimlac, a taj podatak nisu mogli da nam daju ni u Poreskoj upravi Srbije. Fiskalni savet je u analizi 2021. naveo podatak da minimalnu zaradu prima oko 20 odsto zaposlenih, što bi bilo oko 400.000 ljudi.

„Prema podacima o zaradama u septembru 2020. njihov broj bi bio nešto više od petine zaposlenih, a ako bismo računali 120 odsto, odnosno koliko ljudi je u rangu zarada koje su do 20 odsto veće od minimalca, obuhvatili bismo više od 30 odsto zaposlenih. To bi bilo između 400.000 i 660.000 ljudi. Mi, međutim, ne možemo da znamo da li taj broj raste, samo možemo da procenjujemo koliko ih ima. Nemamo podatke o broju zaposlenih po distribuciji zarada“, ukazuje Sarita Bradaš, istraživačica Fondacije Centar za demokratiju.

Više informacija možete pročitati OVDE.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend