Društvo

Velika zainteresovanost dece za HPV vakcine, ministarstvo zdravlja poslalo nedovoljan broj

Foto: Boom93/MMV

Foto: Boom93/MMV

Prva količina vakcina protiv humanog papiloma virusa  (HPV) koja je stigla u Zavod za javno zdravlje je veoma mala, a prijavljeno je mnogo više dece.

Direktora Zavoda za javno zdravlje Požarevac, Ana Jovanović rekla je da se i pre nego što su stigle HPV vakcine javilo oko 250 dece. U Zavod je stiglo tek 30 doza.

“Deca se javljaju, vrlo su zainteresovana za vakcine, prave se spiskovi. Mi smo očekivali da nove količine pristignu ove nedelje. Čekamo ministarstvo da pošalje zahtevane količine. Za sada su nam poslali toliko i rekli za Požarevac 30. To je mnogo malo.”, rekla je Jovanović i dodala da poručuje roditeljima da budu strpljivi.

Ukupno je za Braničevski okrug poslato 83 vakcine, a za Podunavski 110.

Ranije je najavljivano da će u julu dobiti još doza i da se za sada ne zna tačno koliko. Vakcine su besplatne.

Jovanović je pozvala roditelje da se  jave izabranim pedijatrima kako bi decu prijavili za HPV vakcinu koja će ih štititi od karcinoma grlića materice i ostalih bolesti koje izaziva ovaj virus.

Inače, iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje naglašavaju da je reč o preporučenoj, a ne obaveznoj vakcini, koju će o trošku države moći da prime dečaci i devojčice, uzrasta od devet do 19 godina, a pre prvog seksualnog odnosa.

Najidealniji period za primanje vakcine je između 12. i 14. godine, a prema oceni Svetske zdravstvene organizacije, reč je o jednoj od najbezbednijih.

Vakcina će se davati tako što će deca uzrasta do 14 godina primati dve doze, dok će ostali, od 14 do 19 godina primati tri doze vakcine.

Vakcina protiv humanog papiloma virusa štiti od raka grlića materice kod žena i raka penisa kod muškaraca.

Podsetimo, pre dve godine Ministarstvo zdravlja preko Svetske zdravstvene organizacije organizovalo je besplatnu vakcinaciju. S obzirom na to da je u vrhu po smrtnosti od raka grlića materice u Srbiji, a virus HPV je njegov glavni uzročnik, Braničevski okrug je ušao u projekat Ministarstva i tada je dato oko 200 vakcina.

Projekat je trajao godinu dana, a roditelji koji su bili zainteresovani vodili su dete u školski dispanzer na vakcinaciju protiv HPV virusa.  Obezbeđene su sve doze. Vakcinisana su deca uzrasta od 12 do 26 godina.