Društvo

Više prijava nasilja u porodici

Foto: Pixabay/ilustracija
Grad Požarevac je više godina unazad sa najvećim brojem prijava za nasilje u porodici po glavi stanovnika u Srbiji.

Direktorka centra za socijalni rad, Tatjana Rajić je navela da je 2020. godine broj dece, žrtava zlostavljanja i zanemarivanja 203, a broj punoletnih lica, žrtava nasilja, zanemarivanja i u riziku od zanemarivanja bio 1219. Ovaj broj je posledica velikog broja novih prijava, ali i konstantnog praćenja lica evidentiranih u prethodnom periodu.

Broj prijava za nasilje u porodici u 2019. bio je 453, a u 2020. za 119 prijava više.

Mere koje Centar preduzima u situacijama  zlostavljanja i zanemarivanja dece i nasilja u porodici su: lišenje roditeljskog prava, starateljstvo, smeštaj u sigurnim kućama, prihvatilištima, hraniteljskim porodicama, ustanovama, promena  mesta viđenja sa srodnicima, kontakti  sa Institutom za mentalno zdravlje i drugim zdrastvenim institucijama, itd.

Stručni radnici centra za socijalni rad  rade sa skoro trećinom predviđenog broja manje u delu javnih ovlašćenja, naglasila je Rajić.

Inače, primenom novog zakona od juna 2017. godine drastično je povećan broj prijava. Primera radi u 2015. godini je ukupno bilo 41 evidentiranih žrtava sa kojima se intezivno radilo ili su se nalazili na praćenju po osnovu nasilja u porodici. Tokom 2017. godine bilo je 44 deteta i 191 odraslo i staro lice sa kojima se radilo po ovom osnovu, dok je tokom 2018. godine evidentirano 31 dete i 499 mladih, odraslih i starijih lica.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Sanja Lisac

Sanja Lisac

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend