Društvo

Više trošimo nego što zarađujemo

Boom93/N.Stojićević
Prosečni ukupni prihodi domaćinstava u Srbiji, u odnosu na isti period lane, veći su za oko pet i po hiljada dinara. Međutim, u drugom kvartalu ove godine prosečni mesečni rashodi premašili su prosečne prihode. Najveći deo zarađenog novca, građani troše na hranu i bezalkoholna pića, to su podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Za nabavku osnovnih životnih namirnica za obrok četvoročlane porodice, Požarevljani, kako kažu, svakodnevno izdvajaju po nekoliko hiljada dinara, a novac se trude da uštede praćenjem akcija u supermarketima. Odnos zarade i potrošnje, prema njihovim rečima, varira od meseca do meseca.

Baner Boom93 Android aplikacijaKako navode, najviše novca potroši se na hranu i naravno račune za komunalije, dok mnogi još uvek ne znaju kako sa svojim mesečnim primanjima “izguraju” mesec.

Hrana, piće, sredstva za higijenu i troškovi obrazovanja za one koji imaju decu, neizbežna su opterećenja za budžet svakog meseca, jer se samo za hranu i sredstva za higijenu potroši polovina kućnog budžeta. Međutim, pametnom kupovinom postoje načini da se uštedi bar deo novca, navode u Asocijaciji potrošača Srbije.

„Prvenstveno da ne idemo nikad gladni u kupovinu i malu, a ne tako veliku kao što je supermarket, da obavezno imamo spisak, što je još važnije da se držimo istog, da kupujemo na akciji ali one proizvode koji su potrošni, koje znamo da je to nešto za ličnu higijenu, ako je u pitanju hrana nešto što će mu u dogledno vreme dok ne istekne rok i potrošiti“, kažu iz Asocijacije potrošača Srbije.

Kolika god da su primanja, za osnovne životne potrebe rashodi su veći, ali ono na čemu svako može da uštedi jesu računi za struju, vodu, kablovsku, mobilni ili internet. Zbog toga posebno treba biti oprezan, kada je u pitanju potpisivanje višegodišnjih ugovora za tu vrstu usluga, dodaju u Asocijaciji potrošača.

 

 

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Neda Stojićević

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Više trošimo nego što zarađujemo
    Al dal nešto uopšte zarađujemo, to je pitanje.

%d bloggers like this:
Send this to a friend