93 sekunde Društvo Politika

Više vršioca dužnosti nego direktora

Na početku 2021.godine, od pet javnih preduzeća u Gradu Požarevcu, u svega dva su na funkciji direktori izabrani konkursom. Poslednja promena je Komunalnim službama gde je nakon razrešenja Slobodana Jovića, na funkciju vršioca dužnosti direktora od 1.januara Marko Marjanović.

Promena u Komunalnim službama usledila je nakon ostavke Jovića koja je otišao u penziju.

Komunalne službe su tako postale treće javno preduzeće u Požarevcu koje je ostalo bez direktora izabranog konkursom. Vršioci dužnosti na čelnim funkcijama u Toplifikaciji gde je u septembru 2020. prethodnog vd-a Dejana Dačića zamenio Slaviša Stojković, i u Ljubičevu gde je u martu vd mandat produžen Mirku Stojanoviću.

Direktori su na čelnim funkcijama u Vodovodu i Parking servisu. Aleksandar Dimitrijević je na funkciji  direktora Vodovoda i kanalizacije od 10.oktobra prošle godine, nakon što je obavljao funkciju vršioca dužnosti. Marija Papović bi u novembru 2021.godine trebalo da okonča četvorogodišnji mandat u Parking servisu.

Istorija direktora i vršioca dužnosti

Krajem septembra 2013.godine, a nakon što su prvi put sprovedeni konkursi imenovano je 7 direktora javnih preduzeća u Požarevcu. Među njima su bili i Direkcija za izgradnju i Radio Požarevac koji više ne postoje.

Toplifikacija bez izabranog direktora od 2019.godine

U Toplifikaciji je 2013.godine izabran Zoran Repedžić koji je razrešen za manje od godinu dana. Na njegovo mesto postavlja se Dejan Dačić koji u martu 2015.godine biva imenovan za direktora. Dačić je nakon isteka mandata u dva navrata bio vršilac dužnosti (mart 2019. i mart 2020.), da bi nakon ostavke v.d. funkciju preuzeo Slaviša Stojković. Na sednici skupštine na kojoj je Stojković postavljen za v.d. direktora, doneta je i odluka da se van snage stavi odluka o sprovođenju javnog konkursa za izbor direktora Toplifikacije. Odluka o sprovođenju tog javnog konkursa bila je doneta još 26.decembra 2019.godine. Stavljena je van snage zbog toga što je tekst konkursa u Službenom glasniku Republike Srbije objavljen  nakon zakonski propisanog roka za objavljivanje oglasa o javnom konkursu.

I Ljubičevo bez izabranog direktora od 2019.godine

U Ljubičevu je tadašnji direktor Slobodan Živojinović razrešen na istoj sednici kao i prvi direktor Toplifikacije, nakon manje od godinu dana.  Na mestu vedea postavlja se Mirko Stojanović koji se u martu 2015.godine  imenuje za direktora ovog javnog preduzeća. Nakon isteka funkcije, skupština u dva navrata postavlja Stojanovića za vršioca dužnosti.

I u ovom preduzeću je, kao u Toplifikaciji, van snage stavljena odluka o sprovođenju konkursa za direktora  zbog probijanja rokova.

U Vodovodu 3 direktora za 7 godina

U Vodovodu se Saša Valjarević zadržao oko tri godine i razrešen je nakon što je podneo ostavku. Najpre je za v.d. direktora imenovan Igor Veselinović, a nakon toga od 2017.godine Vladimir Stojimirović koji u decembru 2018.godine biva imenovan za direktora. Na toj funkciji ostao je svega 6 meseci. Sredinom 2019.godine za vedea se imenuje Aleksandar Dimitrijević koji nakon više od godinu dana od postavljenja na vede funkciju biva izabran za direktora. Ovo imenovanje izazvalo je oštre reakcije u delu lokalne javnosti.

Parking servis jedini sa ženama na čelnim funkcijama

U Parking servisu je Verica Savić funkciju na koju je imenovana 2013.godine napustila krajem novembra 2016.godine iz ličnih razloga. Za v.d. direktora se postavlja Marija Papović koja se u novembru 2017.godine imenuje za direktorku, nakon jednog poništenog konkursa i ponovljenog gde je bila jedini kandidat. Direktorki mandat ističe krajem 2021.godine. Ovo je jedino javno preduzeće u kojem su na čelnim fukcijama bile žene i isključivo žene od kada se raspisuju konkursi za direktore.

Komunalne službe sa jednim direktorom tokom sedam godina

Komunalne službe su od 2013. do 2021.godine imale jednu osobu na funkcijama direktora i vršioca dužnosti direktora. To je Slobodan Jović koji je izabran konkursom u dva navrata 2013. i 2018.godine. U međuvremenu je bio vršilac dužnosti. Nakon održanih lokalnih izbora i konstituisanja nove vlasti, Jović odlučuje da ode u penziju nakon dve od četiri godine novog mandata. Za novog v.d.direktora se imenuje Marko Marjanović.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Uroš Urošević

Bavi se novinarstvom od 1996.godine. Povremeni je dopisnik i saradnik više medija i organizacija u Srbiji. Oženjen, otac dvoje dece.

2 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • Odličan članak,kao i uvek!
    Nadam se da je Tužilaštvu i Policiji jasno da su takvi postupci protivzakoniti, znači da niti jedan VD nema nikakvu odgovornost i može da radi šta hoće!?! Njihovi „potpisi“ nemaju nikakvu važnost, protivzakoniti su,znači kriminal,znači Robija!
    Izvršiti u svim JP spoljnu forenzičku reviziju,predati izveštaje Tužilaštvu i bukagije,naravno i oduzimanje protivzakonito stečene imovine optuženih i članova njihovih porodica!

  • Mega fakulteti sa večernjim tehničkim fakultetima u Zrenjanin i Čačku mogu samo takve direktore i da daju. Treba biti svestan da stručan gde partija sa šamari a to neće da prihvati. Zato nam se grad raspada od puteva do ostalih usluga. Najveće dostignuće im je ubacivanje vode iz Konjskog bagera u sistem vodovoda, privremeno

%d bloggers like this:
Send this to a friend