Društvo

Visoke cene građevinskog materijala utiču na izgradnju stanova: Da li bi sve moglo da stane?

FOTO: Pixabay ilustracija

FOTO: Pixabay ilustracija

Cene građevinskog materijala vrtoglavo su skočile od početka godine, a od efekata njihovog rasta strepe i izvođači radova i kupci nekretnina, ali i država zbog izgradnje infrastrukturnih projekata.

Zvanična statistika za prvi kvartal pokazuje da je vrednost izvedenih radova na teritoriji Srbije u odnosu na prošlu godinu porasla za 10,3 odsto u tekućim cenama, dok u stalnim cenama beleži pad od 5,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Statističari kažu da te brojke pokazuju da je materijal poskupeo, ali objašnjavaju da se kroz pad u stalnim cenama odražava to poskupljenje, jer je za više novca izvedeno manje građevinskih radova. Vrednost izvedenih radova na zgradama, u stalnim cenama, tako je smanjena za 7,5 odsto, a na ostalim građevinama za 4,6 odsto.

Ne samo što će izgradnja kapitalnih projekata državu i lokalne samouprave koštati više, već su izvođači koji su dobili ove poslove ukazali da bi radovi mogli biti usporeni, pa i zaustavljeni zbog rasta cena svih građevinskih materijala i goriva. Građevinske firme koje su angažovane na projektima koje finansira Grad Beograd, tražile su da se cene po kojima su ugovorili radove usklade sa rastom cena materijala, a pre nekoliko dana iz gradske uprave je stiglo obaveštenje da je donet Zaključak na osnovu kojeg će im biti odobrena izmena ugovora i korekcija cena, kako radovi ne bi stali.

Donošenjem ovog zaključka daje se mogućnost gradskim sekretarijatima i preduzećima čiji je osnivač Grad Beograd da u cilju obračuna razlike ugovorene cene radova primene formule koje sadrže parametre usklađene sa trenutnom situacijom na tržištu. S druge strane, Ministarstvo građevinarstva još se ne izjašnjava u vezi sa zahtevom izvođača radova na državnim infrastrukturnim projektima za korekcijom cena.

Više informacija možete pročitati OVDE.