Društvo

Visoke cene građevinskog materijala utiču na izgradnju stanova: Da li bi sve moglo da stane?

FOTO: Pixabay ilustracija
Cene građevinskog materijala vrtoglavo su skočile od početka godine, a od efekata njihovog rasta strepe i izvođači radova i kupci nekretnina, ali i država zbog izgradnje infrastrukturnih projekata.

Zvanična statistika za prvi kvartal pokazuje da je vrednost izvedenih radova na teritoriji Srbije u odnosu na prošlu godinu porasla za 10,3 odsto u tekućim cenama, dok u stalnim cenama beleži pad od 5,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Statističari kažu da te brojke pokazuju da je materijal poskupeo, ali objašnjavaju da se kroz pad u stalnim cenama odražava to poskupljenje, jer je za više novca izvedeno manje građevinskih radova. Vrednost izvedenih radova na zgradama, u stalnim cenama, tako je smanjena za 7,5 odsto, a na ostalim građevinama za 4,6 odsto.

Ne samo što će izgradnja kapitalnih projekata državu i lokalne samouprave koštati više, već su izvođači koji su dobili ove poslove ukazali da bi radovi mogli biti usporeni, pa i zaustavljeni zbog rasta cena svih građevinskih materijala i goriva. Građevinske firme koje su angažovane na projektima koje finansira Grad Beograd, tražile su da se cene po kojima su ugovorili radove usklade sa rastom cena materijala, a pre nekoliko dana iz gradske uprave je stiglo obaveštenje da je donet Zaključak na osnovu kojeg će im biti odobrena izmena ugovora i korekcija cena, kako radovi ne bi stali.

Donošenjem ovog zaključka daje se mogućnost gradskim sekretarijatima i preduzećima čiji je osnivač Grad Beograd da u cilju obračuna razlike ugovorene cene radova primene formule koje sadrže parametre usklađene sa trenutnom situacijom na tržištu. S druge strane, Ministarstvo građevinarstva još se ne izjašnjava u vezi sa zahtevom izvođača radova na državnim infrastrukturnim projektima za korekcijom cena.

Više informacija možete pročitati OVDE.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend