Društvo

Vlada odlučila: Nove zamrznute cene piletine i šećera, odmrznuta cena mleka

FOTO: Boom93/arhivska fotografija
Vlada Srbije je na današnjoj sednici odmrzla cenu UHT mleka sa 2,8 odsto mlečne masti, koja je do danas bila ograničena na 128,99 dinara. Novom uredbom o visini cena osnovnih životnih namirnica, ukinuto je ograničenje cene na UHT mleko sa 2,8 procenata mlečne masti, ali će marža na sva UHT mleka biti 10 posto. Produžava se i zabrana izvoza mleka do 31. oktobra. Nova najviša cena kristal šećera biće 109,99 dinara po kilogramu. Menja se i cena svežeg pilećeg mesa, pa će kilogram ubuduće koštati 319 dinara.

Usvojena je izmenjena Uredba o ograničenju visine cena derivata nafte do kraja oktobra, a kako je saopšteno iz Vlade Srbije, to je urađeno imajući u vidu da je tržište još nestabilno i da je zato neophodno produžiti period važenja ograničenja cena tih proizvoda.

U Uredbi je naglašeno da korekcija cena neće značajno uticati na životni standard građana i da bi u ovom trenutku veći problem bila nestašica tih proizvoda. U odnosu na prethodni period, korigovana je cena belog kristal šećera zbog značajnijeg rasta cene inputa i energenata, što je dovelo do rasta cene koštanja.

„Zato je bilo neophodno ograničiti cene na višem nivou kako bi proizvođači imali prostora da se pripreme za predstojeću setvu i da bi se izbegla mogućnost da zasadi šećerne repe budu manji od domaćih potreba. Takođe, zbog rasta cene stočne hrane, bilo je neophodno korigovati i cenu svežeg pilećeg trupa“, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Produžena zabrana izvoza mleka

Članovi vlade izmenili su Odluku o privremenoj zabrani izvoza mleka i proizvoda od mleka i tako zabranu izvoza tih prizvoda produžili za još 30 dana.

„Ova mera će sprečiti moguću štetu po privredu i građane, a izmene su donete u cilju ublažavanja posledica i sprečavanja kritične nestašice mleka i proizvoda od mleka, usled povećanog izvoza i potrebe stanovništva za povećanim snabdevanjem prouzrokovanim krizom na svetskom tržištu“, piše u saopštenju.

Podsetimo, Vlada Srbije je Uredbom od 6. septembra propisala maksimalnu maloprodajnu cenu UHT mleka sa 2,8 posto mlečne masti na 128,99 dinara. Istim propisom, bila je promenjena i maksimalna trgovačka marža za sve vrste UHT mleka i smanjena sa 12 na 5 posto. Istom odlukom uvedena je bila uvedena i zabrana izvoza svežeg mleka i pojedinih mlečnih proizvoda do 30. septembra.

Više informacija možete pročitati OVDE.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend