Društvo

Vlada opet produžila trajanje uredbe: Cena hleba Sava i dalje 53,5 dinara

FOTO: Pixabay ilustracija

FOTO: Pixabay ilustracija

Hleb Sava i dalje će koštati 53,5 dinara, odlučila je Vlada Srbije produživši trajanje uredbe o ograničenju cene ovog hleba za još 90 dana. Do kraja decembra produženo je važenje uredbe kojom se regulišu cene goriva, kao i smanjenje akciza na benzin i gasna ulja. Takođe, za još nedelju dana produžava se zabrana izvoza evro dizela, dok se zabrana izvoza mleka i mlečnih proizvoda produžava do kraja decembra.

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici izmenjenu Uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna tipa T-500, kojom je ograničenje cene ovog proizvoda produženo za još 90 dana u cilju, kako se navodi – sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda stanovništva.

Vlada je, kako je saopšteno posle sednice, produžila trajanje Uredbe o ograničenju visine cena derivata nafte do 31. decembra 2022. godine, do kada je produženo i važenje Odluke o privremenom smanjenju iznosa akciza na derivate nafte – olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja za 10 odsto.

„Imajući u vidu energetsku krizu na svetskom tržištu koja i dalje prouzrokuje pretnju od nastanka kritične nestašice prirodnog gasa, članovi vlade doneli su odluku o produženju privremene zabrane izvoza i iznošenja ove robe. Odluka, koja će se primenjivati od 1. decembra 2022. godine, trajaće mesec dana“, navela je Vlada.

Danas je doneta izmenjena Odluka o privremenoj zabrani izvoza Evro dizela EN 590, kojom se ona pružava za još sedam dana.

„U cilju ublažavanja posledica i sprečavanja kritične nestašice mleka i proizvoda od mleka, a usled povećanog izvoza i potreba stanovništva za povećanim snabdevanjem prouzrokovanim krizom na svetskom tržištu, Vlada Srbije donela je odluku o produženju zabrane izvoza ove robe, koja će se primenjivati od 1. decembra i trajati narednih mesec dana“, navodi se u saopštenju.

Članovi vlade doneli su Zaključak o prihvatanju donacije Republike Slovačke – vakcine protiv bolesti kovida 19.

„U pitanju su vakcine proizvođača Pfizer i BioNTech Manufacturing GmbH, koje je Vlada Republike Slovačke, s obzirom na tradicionalno prijateljske i bliske odnose sa ovom državom, uputila Srbiji“, ističe se u saopštenju Vlade.