Društvo Ekonomija

Vlada produžila uredbe, podigla cene šećera i mleka

FOTO: Boom93/arhivska fotografija
Cene osnovnih životnih namirnica, kao i goriva, biće ograničene do kraja septembra, odlučila je Vlada Srbije produžavajući danas važenje dve uredbe koje se odnose na cene ovih proizvoda. Međutim, za razliku od prošlog puta, kada je država u julu podigla regulisane cene mesa, ovaj put poskupeli su - mleko i šećer, za po šest dinara. Tako će kilogram šećera od sada koštati 102,99 dinara, dok će litar dugotrajnog mleka sa 2,8 odsto mlečne masti, koštati 119,99 dinara.

Vlada Srbije produžila je do 30. septembra važenje uredbi o ograničenju visine cena derivata nafte i osnovnih životnih namirnica, kao i obaveznoj proizvodnji i prometu hleba.

Tako je maksimalna maloprodajna cena belog kristal šećera u svim pakovanjima koja sada 102,99 dinara po kilogramu, naspram dosadašnje cene od 96,99 dinara.

Uredbom je utvrđena i nova maksimalna maloprodajna cena dugotrajnog mleka sa 2,8 odsto mlečne masti – litar će u maloprodaji sada biti skuplji takođe za šest dinara  i koštaće 119,99 dinara, umesto 113,99 dinara.

Cene brašna tip T-400 glatko i  brašna tip T-500 u pakovanjima do pet kilograma, uključujući i pet kilograma ostaju iste.

Njih je, naime, Vlada definisala prilikom promene uredbe prošlog meseca. Tako brašno tip T-400 glatko, u pakovanjima do pet kilograma, ne sme da prelazi cenu od 84,7 dinara po kilogramu, dok je maksimalna cena za brašno tip T-500 i dalje 78,65 dinara po kilogramu.

Isti slučaj je i sa mesom. Tako maksimalna maloprodajna cena za svinjski but bez kostiju ostaje 750,20 dinara po kilogramu, svinjske plećke bez kostiju 738,10 dinara. Cena svinjskog vrata sa kostima i dalje ne sme da prelazi 689,70 dinara po kilogramu, dok cena za svinjsku slabinu sa kostima (krmenadla) ne sme da bude veća od 659,45 dinara po kilogramu.

Ostaje ograničena  i cena pilećeg trupa (celog pile), koje po kilogramu ne sme da bude skuplje od 299,99 dinara.

Cena jestivog ulja ograničena je na nivou od 15. novembra prošle godine, što znači da svaki trgovac drži „svoju“ cenu ulja koja je važila na taj dan.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend