Društvo

Vlada Srbije formirala radnu grupu o fondu solidarnosti EU

Vlada Srbije je na predlog ministarke za evropske integracije Jadranke Joksimović formirala Posebnu radnu grupu za pripremu aplikacije za Fond solidarnosti Evropske unije (EU) za podršku javnim rashodima nastalim reagovanjem u krizi korona virusa, saopštila je danas vlada.
Boom93

Zadatak te grupe biće da u skladu sa rokovima, obrascima i pravilima EU sačini sveobuhvatnu aplikaciju koja će omogućiti pokrivanje dela sredstava koje je Srbija izdvojila u prethodnim mesecima kao odgovor na vanrednu situaciju izazvanu epidemijom korona virusa.

Nakon izbijanja zdravstvene krize, Evropska komisija je donela odluku da podrži države članice tako što će proširiti obuhvat Fonda solidarnosti na krize javnog zdravlja, pored njegove prethodne namene za podršku oporavku nakon prirodnih katastrofa.

Druga bitna izmena odnosila se na solidarnost sa zemljama kandidatima za članstvo kojima je omogućeno korišćenje ovih sredstava inicijalno namenjenih samo državama članicama.

Ministarka Joksimović je posle odluka EU najavila apliciranje Srbije za sredstva ovog fonda sa ciljem rasterećenja državnog budžeta, kao i hitno mobilisanje institucija u cilju sačinjavanja aplikacije, navodi se u saopštenju.

Formiranje radne grupe omogućiće sastavljanje preciznog spiska svih troškova Srbije nastalih u cilju sprečavanja širenja krize, kao i ostale elemente aplikacije. Nakon prijema svih aplikacija, odluku o visini podrške za svaku državu donose Evropski parlament i Savet na preporuku Evropske komisije.

Srbija već je koristila sredstva Fonda solidarnosti EU tokom 2014. godine za svrhe saniranja štete nastale usled poplava, i tada je obezbedjeno 60,2 miliona evra.

IZVOR: Beta

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend