Društvo

Vlada Srbije usvojila Predlog izmene Zakona o poljoprivredi kojim se uvodi portal eAgrar

(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)
Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju kojim se ta oblast uskladjuje sa evropskom regulativom i pored ostalog uvodi eAgrar – novo softversko rešenje Uprave za agrarna plaćanja, koje će omogućiti efikasnije vodjenje Registra poljoprivrednih gazdinstava, a potom i efikasnije upravljanje isplata podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Novo softversko rešenje eAgrar čini elektronski portal preko koga će poljoprivrednici pristupati podacima o svom gazdinstvu, navedeno je u saopštenju.

Kako je precizirano, poljoprivrednicima će biti omogućeno podnošenje elektronskih zahteva za upis u Registar poljoprivrednih gazdinstava, izmena podataka, obnova registracije i brisanje iz Registra, kao i uvezivanje sistema sa svim relevantnim javnim evidencijama i automatsko preuzimanje potrebnih podataka.

Na sednici je usvojena i izmenjena Uredba o utvrdjivanju Programa dodele bespovratih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom na teritoriji Srbije za 2021. godinu, zbog, kako je navedeno, velikog interesovanja gradjana.

Za realizaciju ovog programa Vlada Srbije je opredelila 573 miliona dinara.

Vlada Srbije usvojila je i Odluku o ustanovljavanju Dana rodne ravnopravnosti, koji će se obeležavati 11. juna svake godine.

Vlada Srbije prihvatila je i donaciju Poljske od 200.000 doza vakcine protiv korona virusa SPIkEVAX (pod ranijim nazivom Moderna).

Članovi vlade usvojili su i Zaključak kojim se utvrdjuje da je razvoj konjarstva i konjičkog sporta od posebnog značaja za unapredjenje ove privredne delatnosti i turističkog potencijala Srbije, kojom je Ergela „Кaradjordjevo“ prepoznata kao državna ergela od posebnog značaja za razvoj tog sporta.

Ergela, koja je jedan od osnivača Medjunarodnog udruženja odgajivača lipicanskih konja sa sedištem u Briselu, imala je ključnu ulogu u očuvanju rasnog sastava tih konja na teritoriji Srbije i Vojvodine, a njena grla dospela su do dvorova Grčke, Velike Britanije, Carevine Etiopije, navedeno je u saopštenju.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend