Društvo

Vlada Srbije usvojila uredbu kojom su odobreni turistički vaučeri, ovo su detaljnija uputsva

Boom93

Boom93

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o uslovima i načinu dodele i korišćenja sredstava za podsticanje unapređenja turističkog prometa domaćih turista na teritoriji Republike Srbije za 2022. godinu, kojom su odobreni dodatni turistički vaučeri u vrednosti od po 15.000 dinara, odnosno 10.000 dinara za one koji su već iskorističi vaučere od 5.000 dinara.

Kako se navodi, pravo na vaučere, koji moraju da se iskoriste do 31. oktobra ove godine, imaju penzioneri, nezaposleni, korisnici posebne naknade, prava na negu drugog lica, radno angažovana lica čija primanja ne prelaze 70.000 dinara, ratni vojni invalidi, nosioci poljoprivrednog gazdinstva, kao i studenti piše N1.

„Primenom ove uredbe očekuje se značajan doprinos u intenziviranju korišćenja postojeće turističke ponude u Republici Srbiji, umanjenje deviznog odliva, ali i umanjenje štetnih posledica izazvanih epidemijom Kovid 19“, saopštila je Vlada Srbije.

Dodaje se da je tokom 2022. godine već izdato, a u znatnom delu i iskorišćeno 100.000 vaučera po 5.000 dinara, „čime se stimuliše boravak domaćih turista u zemlji i utiče na produženje prosečnog broja noćenja domaćih turista“.

„Imajući u vidu da se ova uredba donosi od 2015. godine, sasvim pouzdano se može reći da je do sada dala značajne rezultate u podsticanju domaćeg turizma, a s obzirom na to da je sektor turizma i ugostiteljstva najviše pogođen krizom izazvanom epidemijom korona virusa, ovaj vid podsticanja dobio je dodatno na značaju pošto su veliki gubici donekle ublaženi turističkim prometom domaćih turista“, navodi Vlada Srbije u saopštenju.