Društvo

Vlasnik farme: Građani će mleko plaćati skuplje, mi smo propali

Foto: Pixabay/Ilustracija
Za nedelju dana kreće najveća potrošnja mleka.

Jul i avgust su poznati kao meseci sa najmanjom potrošnjom mleka i mlečnih proizvoda, a oduvek je rast bio u septembru kada kreće škola, kada se vraćaju ljudi sa odmora i raspusta.

„Mi već imamo u avgustu nestašicu, zamislite kako će to da izgleda za koju nedelju“, kaže za N1 Dejan Trajković, vlasnik farme od 340 krava.

„Nekada smo imali 500.000 krava u proizvodnji, sada nemamo ni 180.000, a problem je što se ovde sve zasnivalo na uvozu mleka, a sada nema odakle ni da se uveze. Domaća proizvodnja je konstantno uništavana i sada smo došli u situaciju da neće biti mleka i mlečnih proizvoda. Cena će sasvim sigurno porasti, jer ćemo zavisiti od uvezenog mleka“, kaže Trajković.

Dodaje da domaći farmeri trenutno pokrivaju oko 50 odsto potreba.

Nije samo otkupna cena problem, objašnjava Trajković, već ceo sistem kako funkcioniše.

Da je neko planirao da uništi srpsko stočarstvo, negde bi pogrešio, ali ovo je, kaže on, savršeno urađeno.

„Neverovatno je koliko je bilo stvari koje su bile loše, nismo upozoravali samo na cenu“, ocenio je Trajković.

„Potrebne su analiza i strategija razvoja stočarstva za 10 i više godina, a mi nemamo ni plan za sutra. Sve se radi ad hok, sedi se, prima se plata, ali se problemi ne rešavaju“, kaže on.

Problem vidi u velikim mlekarama, koje su uvozile mleko jer nisu htele da ga kupuju od domaćih farmera.

„Trgovina mlekom je specifična, svuda u svetu država reguliše tu oblast i propisima štiti domaće proizvođače i ne dozvoljava zloupotrebe kakve su se desile kod nas“, podseća vlasnik farme.

Кod nas su, navodi ovaj vlasnik farme, velike mlekare uvozile mleko čak i po višoj ceni, nisu htele da plate domaćim proizvođačima, gledali su svoj profit.

„Stočari su radili sa gubicima i sve je kulminiralo pre 4-5 meseci kada je bilo masovno klanje stoke. Кao grobari srpskog stočarstva pojavljuju se i trgovci, ucenjivali, na kraju su stočari izvukli najdeblji kraj. Jednim delom krivim i novinare što su zataškavali problem i nisu puštali naše izjave cele. Mi smo predložili ministarstvima trgovine i poljoprivrede da se stavi minimalna zaštitna otkupna cena mleka, s tim da se ograniče marže na mleko i mlečne proizvode, da ne bi divljale cene u trgovinama, mislili smo i na potrošače, bilo je dovoljno prostora u kalkulacijama koje smo uradili, ali to je odbačeno, jer niko nije želeo manji profit“, zaključuje Trajković.

Poručuje da su na kraju proizvođači propali, a građani će plaćati skuplje jer će sve zavisiti od uvoza.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend