Društvo

Vlast na RTS-u za petnaest dana bila prisutna više od 75 odsto, opozicija oko deset

Privremeno nadzorno telo za praćenje medija saopštilo je danas da su prema istraživanju o zastupljenosti vlasti i opozicije u televizijskim programima, koje je to telo sprovelo od 1. do 15. januara, predstavnici vlasti na Radio televiziji Srbije (RTS) bili prisutni u više od 75 odsto ukupno posmatranog programa, a predstavnici opozicije oko deset odsto.

Kopredsedavajući Privremenog nadzornog tela za praćenje medija Rade Veljanovski kazao je da je RTS imao samo četiri opozicione stranke u svojim programima, a da je opozicija u programu Radio televizije Vojvodine (RTV) bila još manje prisutna.

„Opozicije je na RTV-u bilo 4,5 odsto, a da emisija ‘Pravi ugao’ nije uzeta u obzir“, rekao je Veljanovski na konferenciji za novinare u Palati Srbija.

Baner Boom93 Android aplikacija

Kada je reč o komercijalnim emiterima, kako je dodao, na Pinku opozicije „praktično i nema“.

„To je toliko mali procenat, 3,7 odsto, a negde oko 70 odsto su predstavnici vlasti“, rekao je Veljanovski.

Dodao je da je slično i sa televizijom Hepi.

Na kablovskoj televiziji N1 opozicija je prusutna 17,65 odsto, a vlast 9,09, dok je na televiziji Nova S vlast prisutna 1,87 odsto, a opozicija 17,59.

„Istraživanje dokazuje opšti utisak u javnosti da u jednim medijima ima jednih (političara), a u drugim nema drugih“, kazao je Veljanovski.

Deset dana nakon formiranja tog tela, rekao je on, poslate su smernice svim medijima i političarima da moraju da „promene svoje ponašanje, jer je sadejstvo najvažnije“.

Veljanovski je rekao da apel tog tela, „nažalost“, nije uvažen kod političara i medija i da političari i dalje biraju na kojoj će televiziji gostovati.

Takodje je rekao da se javnost „dosta zainteresovala“ za emisiju „Meta porodica“, koja je bila emitovana na televiziji Pink, kao i o emisiji „Junaci doba zlog“, na televiziji N1.

„Razgovarali smo sa REM-om i dobili smo informaciju da je REM, takodje imao saznanja da je ta emisija (‘Meta porodica’) bila objavljena i na regionalnim televizijama i da kad se prikupi dovoljno podataka pokrenuće se procedura, nakon čega će javnost biti obaveštena o epilogu te procedure“, kazao je Veljanovski.

Opozicija je više negativno tretirana u pojedinim medijima, ocenio je Veljanovski.

On je najavio da će u petak biti održan sastanak tog tela sa evroparlamentarcima na kojem će biti predstavljeno ovo istraživanje, a od evroparlamentaraca, kako je rekao Veljanovski, očekuje „podršku“.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi. Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend