Društvo Ekonomija Naše pare

Voda, otpad, vazduh, prevoz: Šta bi trebalo da se unapredi kroz izdvajanja u budžetu za 2021.godinu?

Skupština Grada Požarevca u četvrtak je usvojila budžet za 2021.godinu. Ukupan novac za rashode naredne godine je niži od 5 milijardi dinara. Neka od najbitnijih izdvajanja koja se očekuju u narednoj godini su opremanje reciklažnog centra za komunalni otpad, pristupanje izradi projekta regionalne deponije, početak izgradnje severnog kolektora kišne kanalizacije i nova organizacija gradskog autobuskog prevoza.
ilustracija: Pixabay

Na osnovu aktivnosti koje se preduzimaju poslednjih par godina, utisak je da se Požarevac nalazi na  dobrom putu kada je u pitanju rešavanje problema komunalnog otpada.

Izgradnja reciklažnog centra započela je prošle godine, a u 2021.godini u budžetu je planirana kupovina linije za podtretman komunalnog otpada. Početkom korišćenja reciklažnog centra koji će ujedno biti transfer stanica za odlaganje komunalnog otpada na regionalnoj deponiji „Vrbak“ kod Lapova, stiču se uslovi da u punom obimu započne saniranje postojeće gradske deponije.

Takođe, time se stiču i preduslovi da se usluga iznošenja komunalnog otpada proširi na sva naselja na teritoriji Grada Požarevca.

Kada je reč o primarnoj selekciji otpada, ona će se uvoditi postepeno. To se navodi u odgovoru Grada građanki Ani Berišić koja je to pitanje postavila u okviru javne rasprave o nacrtu plana investicija.

Uvođenje kompletnog sistema primarne selekcije otpada trenutno nije moguće jer bi zahtevalo uvođenje 2-3 puta više vozila, odnosno angažovanje dvostruko ili trostruko većeg broja izvršilaca u odnosu na postojeće stanje. Sa reciklažnim centrom u funkciji, plan je da se pojedine divlje deponije pretvore u reciklažna dvorišta, postavi veći broj kontejnera za prikupljanje plastične amabalaže, papira  i kartona, kao i postepeno uvode novi kontejneri za sruge vrste sirovina koje mogu da se recikliraju.

Grad bi u narednoj godini trebalo da pristupiti i projektovanju regionalne deponije koju bi trebalo da koriste i sve ostale opštine Braničevskog okruga.

 

ilustracija: Pixabay

Postoje naznake da bi u značajnijoj meri mogao da se unapredi sistem odvođenja i tretmana otpadnih voda, posebno nakon najave ministarstva za zaštitu životne sredine iz oktobra ove godine da je sa 29 lokalnih samoupravama (i Požarevac među njima) izradilo projektnu dokumentaciju za izgradnju postrojenja za prečišćavanje.

U ovoj godini bi trebalo da se izradi projekat izvedenog stanja fekalne kanalizacije, izradi sekundarna fekalna mreža u Zabeli i okonča izgradnja primarnog voda za sakupljanje otpadnih voda u selima Lučica Prugovo i Poljana.  Lučica bi trebalo da dobije sekundarnu mrežu.

Predviđena je dalja fazna izgradnja južnog kolektora kišne kanalizacije i početak izgradnje severnog kolektora.

U budžetu su i projekti monitoringa koji bi trebalo da doprinesu da se smanji mogućnost infiltracije vode za piće u podzemlje i njeno mešanje sa otpadnom vodom. U cilju smanjenja gubitaka u vodovodnoj mreži kao i prethodnih godina nastaviće da se vrši zamena azbestnih cevovoda. Međutim, za sada nije jasno usmerenje  Požarevca kada je u pitanju održivo i sveobuhvatno vodosnabdevanje. Pričalo se ranijih godina o fabrici vode, revesnoj osmozi u Memincu, opremanju izvorišta Jagodica.

 

ilustracija: Pixabay

Grad će nastaviti da širi toplifikacionu mrežu. Cilj je smanjenje individualnih ložišta. Od značajnijih ulaganja između ostalog predviđeno je širenje mreže u Ćirikovcu, lokacijama Ratarska, Vlajka Pavlovića, kao i širenje vrelovoda u Kostolcu. Međutim, za sada nema ranije najavljivane izgradnje prepumpne stanice za podizanje pritiska, jednog od ključnih preduslova za pokrivanja čitavog grada toplovodnom mrežom, posebno u drugoj visinskoj zoni. Takođe, uključivanje Požarevca u državni monitoring kvaliteta vazduha nije realiovano u ovoj godini, a bilo je očekivano.

 

ilustracija: Pixabay

Uređenje javnog prevoza na teritoriji grada nije realizovano u 2020.godini zbog niza propusta u proceduri izbora privatnog partnera, što je za posledicu imalo i haotičnu situacije u školskom prevozu. U 2021.godini bi ovaj postupak trebalo da se ponovo pokrene. Oko ovog pitanja još uvek se lome koplja i u delu javnosti postoji izraženo nezadovoljstvo i sumnja u namere da se ova komunalna delatnost uredi na  najoptimalniji način, što u lokalnoj upravi negiraju. Očekuje se da bi od polovine godine ova delatnost počela da se finansira iz budžeta.

Tekst je nastao u okviru projekta „Transparetno i javno – Gde idu naše pare “ koji podržava Gradsko veće Grada Požarevca. Projekat je realizovao autorski tim Boom93. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.  

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Uroš Urošević

Bavi se novinarstvom od 1996.godine. Povremeni je dopisnik i saradnik više medija i organizacija u Srbiji. Oženjen, otac dvoje dece.

3 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

  • a po projektu kolko godina ćemo da dobijamo vodu za piće iz konjskog bagera,rečeno je privremeno,verovatno nekolkio decenija,a da kriva je prethodna vlast

    • Direktor se hvalio da je unapredio vodovod jer je obezbedio najvece kolicine te konjske vode do sada. Jos ce poceti da nam raste griva od vode

  • U našem gradu nikako da shvate da komunalni otpad ne mora uvek da bude i trošak, zato i dolazi do problema sa divljim deponijama … Kada bi se taj – komunalni otpad uklanjao redovno, kada bi bilo više kontejnera u gradu, korpi za smeće, ne bi bilo toliko razbacanog otpada po celom gradu i po javnim površinama ! Kada bi J.K.P. odredio bar jedno vozilo, sa par radnika koji bi uklanjali taj rasuti šut, krupan otpad, i odnosili ga na za to određeno mesto, ne bi bilo ni divljih derponija ! Ovako, građani skupo plaćaju divlje prevoznike koji ovo odnose i istovaruju gde stignu. Zašto J.K.P. ne bi organizovao ovakav utovar i prevoz na za to predviđeno mesto > naravno uz umerenu naplatu svoje usluge. Tako bi bio i vuk sit, i ovce na broju !

%d bloggers like this:
Send this to a friend