Društvo

Vodovod: Savet potrošačima da pripreme vodomere za zimski period

Ilustracija/pixabay
Javno komunalno preduzeće "Vodovod i kanalizacija" Požarevac uputilo je građanima savete kako da zaštite svoje instalacije i na vreme ih pripreme za zimski period.

Kako iz ovog preduzeća navode u poslednjih nekoliko godina zabeležen je povećan broj prijava potrošača zbog kvarova na vodovodnim instalacijama izazvanih izuzetno niskim temperaturama vazduha, kada je dolazilo do pucanja stakala na vodomerima, ali i raznih kvarova na instalacijama građana, koje nisu bile adekvatno pripremljene za zimu.

Vodomeri u skloništima koja nisu obezbeđena poklopcima i koja su puna vode u opasnosti su od pucanja. S obzirom da je održavanje vodomernih šahtova u nadležnosti potrošača, da bi vodomeri bili sačuvani tokom zime i neometano merili potrošnju vode, potrebno ih je adekvatno zaštititi. Vodomerna skloništa bi trebalo da su obezbeđena odgovarajućim poklopcima i potpuno isušena, u slučaju da se u njima skupljala voda. Precizno merenje potrošnje vode zavisi od ispravnosti vodomera, a to na kraju utiče i na iznos na računu korisnika.

Građani koji imaju kuće u kojima ne borave tokom zimskih meseci, trebalo bi da isprazne svoje vodovodne instalacije. Dvorišne vodovodne instalacije koje vode do česama, garaža, šupa i izdvojenih objekata koji se ne greju, trebalo bi takođe obezbediti. Zato je potrebno da se voda iz vodovodnih cevi ispusti, na ispusnoj slavini koja se nalazi na najnižem delu sistema, a najčešće se nalazi u podrumskim prostorijama. Ako potrošač na vreme isprazni mrežu, neće imati problema sa instalacijama, navodi se u preporukama ovog preduzeća.

„Podsećamo potrošače da su nastupili dani sa temperaturom u minusu i da se na vreme pripreme za zimski period. Pravilnim održavanjem vodovodnih instalacija u toku zime smanjuje se mogućnost nastanka štete, a time i nepotrebnih izdataka. To je u interesu svih potrošača, a samim tim i JKP Vodovoda i kanalizacije“, ističu iz ovog preduzeća..

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93
Avatar

Boom93 Redakcija

Svojim odgovornim i profesionalnim radom redakcija Boom93 poštuje novinarske i profesionalne kodekse dajući svoj doprinos ostvarivanju javnog interesa u oblasti informisanja putem istinitog, nepristrasnog, pravovremenog i potpunog informisanja građana o svim važnim pitanjima značajnim za javnost. Stečeni kredibilitet se zasniva na objektivnosti, nezavisnoj uređivačkoj politici, odbrani javnog interesa, poštovanju novinarskih kodeksa i poverenju građana koje se gradi više od 28 godina.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend