Društvo

Vrućine su opasne i za decu, šta je prvi znak toplotnog udara

Foto: Pixabay/ilustracija
Malaksalost, dezorijentisanost, smanjeno mokrenje, vrtoglavica, visoka temperatura – mogu kod dece biti simptomi toplotnog udara, koji se može završiti i kolabiranjem. Stručnjaci savetuju roditelje kako da zaštite dete od velike vrućine i gde ih je najbezbednije odvesti na letovanje.

Čak i kada je napolju ovih dana bilo 40 stepeni, mališana je bilo na ulici i u podne, kada je sunce najjače. Jelena Vasojević iz svetovališta „Halo beba“ rekla je da ni deca ne podnose vrućine, i da i njima može da bude loše.

Deca do godinu dana nemaju zaštitni sloj u koži koji bi ih branio od sunca i njima ne bude dobro“, ističe Vasojevićeva.

Apeluje na roditelje da prate signale koje daje daje organizam deteta.

„Deca zbog male površine tela lako gube tečnost, roditelji zaboravljaju na hidrataciju“, navodi savetnica i napominje da suncobrani nisu adekvatna zaštita na tako visokim temperaturama.

Prvi znak toplotnog udara

Prvi simptom toplotnog udara je malaksalost, odnosno dezorijentisanost u komunikaciji sa roditeljima i ljudima oko sebe.

„Dete postaje tiho, smirenije, ne odaziva se na prvi poziv, komunikacija nije uobičajena. To je prvi znak koji roditelji mogu primetiti kod dece“, navodi Spasojevićeva.

Još jedan simptom, kako dodaje, jeste da deca manje mokre, da se mnogo znoje, kao i da su se „zajapurili u licu“.

„Nešto kasnije dolazi vrtoglavica, visoka temperatura, koja može da izostane kao simptom, ali toplotni udar, odnosno pregrevanje deteta, može se završiti kolabiranjem, odnosno da dete izgubi svest“, objašnjava Vasojevićeva.

Posledica vrućine može da bude i osip po telu, navodi ona, dodajući da roditelji često nisu sigurni kako da obuku dete, kako da rashlađuju prostoriju u kojoj dete boravi, kako da prilagode garderobu za boravak deteta napolju.

„Takođe, prevoz je problem po ovom visokim temperaturama“, dodaje savetnica.

Navodi da su u savetovalištu ovog leta imali povećan broj poziva i da je veliki broj dece sa toplotni udarom, osipom, kao mališana koji dehidriraju.

Gde odvesti decu na letovanje?

Što se tiče putovanja, kaže da dete mlađe od godinu dana može na more, ali da je pitanje koliko detetu može biti prijatno na ovim temperaturama.

„Mi smo uvek više za reke, planine, jezera, gde je temperatura prijatnija i gde prostorije mogu da se rashlade na prirodan način“, kaže Spasojevićeva.
Kada se kreme ne smeju koristiti, a kada su obavezne

Upozorava da se bebe do šest meseci ne smeju izlagati suncu između 10 i 18 časova, kako i da kreme sa zaštitni faktorom nisu prilagođene za decu do šest meseci starosti.

„Za decu iznad šest meseci obavezna je zaštitna krema, ruke, noge, prsti, uši, nijedan deo tela ne sme biti nenamazan“, ističe Spasojevićeva.
Prekrivanje kolica smanjuje protok vazduha.

Upozorava da platna koja se stavljaju preko kolica kao zaštita od sunca mogu biti opasna, jer je protok vazduha nikakav, i da dobra zaštita mogu biti suncobrani koji stavljaju na kolica.

Preporučuje da, što se tiče uzimanja tečnosti, ona uzima češće u manjim količinama, ali da čajevi nisu adekvatni za decu mlađu od godinu dana.

Kada je reč o klima uređajima, Vasojevićeva kaže da je treba uključiti, ako je moguće, u drugoj prostoriji, kao i da sobu u kojoj boravi beba treba provetriti ujutro.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend