Društvo

Vučić: Beograd će 2028. imati metro

(BETAPHOTO/PREDSEDNISTVO SRBIJE/DIMITRIJE GOLL/MO)
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u obilasku radova na izgradnji beogradskog metroa na Makiškom polju rekao da će prva linija biti završena 2028. a druga do 2030. godine.

Vučić je kazao da je ponosan na kineske i francuske kompanije koje su glavni izvodjači radova na izgradnji metroa, kao i na domaće koje u velikom broju učestvuju kao podizvodjači.

„Beograd će 2028. imati metro i biti medju najmodernijim gradovima. Važno je da završimo i obilaznicu oko Beograda, jer je u gradu ne samo sve veći broj ljudi već i automobila i moramo da tražimo alternativna rešenja u prevozu“, kazao je Vučić.

Najavio je da će u narednim danima obilaziti infrastrukturne radove kako bi podstakao ljude da užurbanije rade jer je to važno za dalji rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) i upošljavanje ljudi.

„U moru loših vesti moramo da se borimo i da vredno radimo i pokušamo da prodjemo sa što manje štete po našu zemlju, da budemo jedinstveni“, rekao je Vučić.

U obilasku radova na Makiškom polju bili su i ministar finansija Siniša Mali, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, ambasador Francuske Pjer Košar, otpravnik poslova u Ambasadi Kine Tjen Išu, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Mali je rekao da radovi se radovi Makiškom polju odvijaju brže od planirane dinamike i da je svakodnevno na gradilištu 140 radnika.

Dodao je da se septembru, a najkasnije u oktobru očekuje potpisivanje ugovor za izgradnju depoa za metro, a da je vrednost radova 57 miliona evra, plus PDV.

Izgradnja beogradskog metroa počela je krajem novembra prošle godine na Makiškom polju gde će kineska kompanija Power China raditi infrastrukturu i nasipanje platoa za depo budućeg metroa.

Planirano je da izgradnja prve dve linije košta 4,4 milijarde evra.

Francuske kompanije će biti zadužene za elektromehaniku beogradskog metroa, a Power China je glavni izvođač radova koji čine 70 odsto vrednosti ukupnih ulaganja u izgradnju metroa.

Prva linija metroa će povezivati Železnik i Mirijev, biće duga 21,1 kilometar i imaće 21 stanicu, a druga će ići od Mirijeva do Zemuna u dužini 21 kilometar i imaće 23 stanice.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend