Društvo

Vučić i Kurti u Briselu: O čemu će razgovarati 18. avgusta?

Brisel EU
Pixabay/ ilustracija Brisel EU
U susret sastanku srpskog predsednika i kosovskog premijera 18. avgusta, stižu oprečne poruke, dok u Prištini tvrde da nema razgovora o odlukama kosovske vlade s početka leta o srpskim tablicama gradova na Kosovu i dokumentima, dotle diplomate i stručna javnost kažu da će to biti neizostavna tema.

Portparol EU Peter Stano potvrdio je medijima da je u Briselu 18. avgusta, zakazan sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa Aljbinom Kurtijem, kosovskim premijerom.

Sastanak je bio najavljivan i u julu, ali je otkazan, kako je rečeno medijima, zbog trodnevne posete egipatskog predsednika Srbiji.

Da će biti reči o tablicama i dokumetnima, potvrđuje i to što je Gabrijel Eskobar, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD, rekao u petak na video konferenciji za novinare iz regiona.

„Istina je da je Briselski sporazum pružio neku vrstu uputstva za slobodu kretanja. Ova uputstva pre svega treba da obezbede da se dođe do mape puta za napredak, ali i svi ostali sporazumi treba da mu daju obris (rešenja). Trenutni režim nalepnica, naglašavam ponovo, bio je privremen, vremenski ograničen, kojeg je trebalo da zameni trajno rešenje. Stvarno mislim da ovo trajno rešenje ne bi trebalo da bude nešto što će značajno promeniti živote ljudi na severu Kosova“, kazao je Eskobar novinarima u petak, dodajući:

„Jednostavna je činjenica da vozila koja saobraćaju na Kosovu treba da budu registrovana i da saobraćaju prema zakonima svoje zemlje. Kad to kažem, njima treba da se obezbedi mogućnost za slobodu kretanja, ne samo na Kosovu, ne samo između Kosova i Srbije, već i po regionu i EU“.

Potvrđujući da je prethodni dogovor iz oktobra 2021 bio privremen, vremenski oročen, izneo je opasku da se tada od Srbije zahtevalo da da „dugoročne preporuke“, te da se SAD tome „još uvek nadaju“.

On jednomesečno odlaganje primene odluka kosovske vlade o tablicama nije video kao „jednostavno odlaganje“, već pre kao „mogućnost za pronalazak trajnog rešenja za regionalnu integraciju i stabilnost“.

Štaviše, zbog krize koja je izbila u nedelju, kada su na najavu u kosovske vlade da od 1. avgusta započne sa primenom odluka o tablicama i dokumentima za ulazak na Kosovo, Srbi postavili barikade spremni da otporom to zaustave, da bi se direktnim posredovanjem američkog ambasadora u Prištini, primena odložila na mesec dana, Eskobar je naveo da je veoma hitno da se dvojica lidera sastanu u Briselu pod pokroviteljstvom EU i „srede razlike na Severu“.

Američki i nemački ambasador su početkom nedelje već poručili da su odluke kosovske vlade u skladu sa dogovorima u Briselu, te da podržavaju jednomesečno odlaganje primene ovih odluka, kao i same odluke, podseća Kossev.

Kriza u vezi sa tablicama sa imenima srpskih gradova traje već duže vreme.

Kosovska vlada donela je odluku 29. juna kojom je obavezala vlasnike vozila s oznakama srpskih gradova na Kosovu da obave preregistraciju na tablice RKS.

Prema toj odluci, rok za preregistraciju vozila sa tablicama PR, KM, PZ, GL, UR, PE i DJ na RKS biće od 1. avgusta do 30. septembra i on se neće produžavati.

Srbi sa severa Kosova su u nedoumici i čekaju da dobiju instrukcije iz Beograda da li da preregistruju svoja vozila. Trenutno, oko 20-30 odsto vlasnika vozila već ima RKS tablice. Svi Srbi sa severa Kosova koji rade južno od Ibra imaju automobile sa RKS tablicama, naveli su srpski izvori sa Kosova.

Oni tvrde da se poslednjih meseci veliki broj Srba odjavio sa severa Kosova i prebivalište prijavio u Raškoj, Kragujevcu i Beogradu, kako bi automobile preregistrovao u tim gradovima.

Na severu Kosova ima najmanje vozila sa srpskim KM tablicama, preovlađuju RKS (Republika Kosovo) i tablice iz centralne Srbije. Sa srpskim tablicama KM, PR, PE, PZ, GL, DJ nemoguće je kretati se po Kosovu, navode srpski izvori.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

2 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

%d bloggers like this:
Send this to a friend