Društvo Politika

Vučić: Molim i Albance i Srbe da sačuvamo mir, ali predaje neće biti

N1 screenshot
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija nikada nije bila u kompleksnijoj i težoj situaciji u vezi sa Kosovom, nego što je danas. Najavio je da vlasti u Prištini od večeras u ponoć planiraju da na administrativnim prelazima zaustave sve one koji imaju srpske lične karte. Vučić je zamolio Albance, međunarodnu zajednicu i Srbe sa Kosova da sačuvaju mir. "Ne budu li hteli da sačuvaju mir, ja vam saopštavam - Srbija će pobediti", poručio je.

„Situacija za naš narod na Kosovu i Metohiji je veoma komplikovna i složena (…) mnogi ljudi su sveli svoj odnos prema Kosovu i Metohiji na parolaško delovanje u kom kažu ‘Kosovo je Srbija’ i to je sve, ali mislim da nikada nismo bili u kompleksnijoj i težoj situaciji nego što je danas“, kazao je Vučić u obraćanju javnosti povodom situacije na Kosovu.

Kazao je da režim u Prištini pokušava da iskoristi raspoloženje u svetu, igrajući na kartu „veliki Putin je naredio malom Putinu, pa će mali Zelenski u liku Aljbina Kurtija da nekoga spasava i bori se protiv velikosrpskog hegemonizma“.

„Doneli su odluku da nameću stvari koje nemaju pravo da nametnu, pre svega narodu na severu Kosova i Metohije. Unapred su poslali svoje jedinice sa 21 tonom goriva i svega drugog na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak, sa željom da zaustave sve one koji imaju srpske lične karte. Sve bi to trebalo da krene večeras u ponoć, uz istovremeno ubeđivanje Srba da odustanu od KM tablica“, najavio je Vučić.

Objasnio je kako se Priština poziva na tačku tri sporazuma o slobodi kretanja koji su 2011. potpisali Borko Stefanović i Edita Tahiri, a u kojoj se kaže da svaka strana može primeniti sistem kojim će lične karte biti praćene pisanim izlazno-ulaznim dokumentima za one koji tranzitno putuju u treće zemlje, koristeći statusno neutralni jezik.

Vučić je podvukao da to nikako ne može da važi za Srbe sa Kosova, jer oni ne predstavljaju drugu stranu, niti putuju tranzitno u treće zemlje.

„Druga stvar je što to Albanci žele da iskoriste i kažu: ‘Pa, to je reciprocitet, mi imamo pravo u skladu sa Ustavom Kosova. Pa, u skladu sa Ustavom Srbije Kosovo je deo Srbije, pa mi ne idemo oružjem da to vraćamo pod ustavno-pravnu kontrolu Republike Srbije. Ponašamo se odgovorno, ozbiljno, ne želimo sukobe i rat. To je najgluplje objašnejenje od albanskih političara“, ocenio je Vučić.

Kada je reč o registarskim tablicama, Vučić je podsetio da su sporazumom iz 2011. godine uvedene RKS i statusno neutralne KS tablice koje je izdavao UNMIK, i da je njihovo važenje bilo oročeno na pet godina sa najavom da će nakon isteka tog perioda dve strane ponovo razmotriti pitanje tablica.

U međuvremenu je, podsetio je, Marko Đurić 2016. godine potpisao sporazum sa Prištinom u kom se navodi da će se važenje KS tablica produžiti do kraja 2021. godine, ali je Priština u septembru 2020, kako je ocenio, samovoljno ukinula KS tablice.

„I šta Priština danas hoće, želi da kaže: ‘Ne postoje više KS tablice, mi smo suverena država, Kvinta nam kaže da smo suverena država, i briga nas za sve drugo, možete imati samo RKS tablice, i nećemo dozvolizi KM tablice da niko ne bi pomislio da postoje ostaci druge države’“, rekao je Vučić.

Vučić je citirao i prvih šest tačaka Briselskog sporazima koje predviđaju formirnaje Zajednice srpskih opština na Kosovu sa širokim ovlašćenjima, ističući da ni posle 3.390 dana ništa od toga nije ispunjenu.

Predsednik je istakao i da je od dolaska Aljbina Kurtija na vlast registrovano 206 incidenata usmerenih protiv Srba na Kosovu, i da ih je u sedam meseci ove godine procentualno više nego u celoj prošloj godini. Od toga je bilo 35 napada na objekte Srpske pravoslavne crkve i srpska groblja.

Molim sve da se očuva mir

Vučić je rekao i da su vlasti u Beogradu juče obavili razgovore sa predstavnicima srpskog naroda na Kosovu.

„Srpski narod sve manje ima sluha za naše molbe, a moja molba je da pokušamo da sačuvamo mir gotovo po svaku cenu. Da zamolim sve! Da zamolim Albance da se urazume, da zamolim Srbe da ne nasedaju na provokacije i ne učine ništa što bi moglo da dovede do bilo kakvog sukoba, ali molim i predstavnike moćnih i velikih zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova i Metohije da malo vode računa o međunarodnom pravu, o realnosti na terenu i ne dozvole da njihovi štićenici izazovu sukob. To je moja molba, to je moja velika molba“, poručio je Vučić.

Dodao je, međutim, da ako se Priština „drzne da krene u progon Srba, maltretiranje Srba, ubijanje Srba, Srbija će pobediti“.

„Ne budu li hteli da sačuvaju mir, ja vam saopštavam – Srbija će pobediti“, poručio je.

Podrži Boom93

Boom93 je pokrenuo svoj shop - boom93shop, a kupovinom nekog od artikala podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako koliki bio, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

Podrži Boom93

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Vaš komentar

Send this to a friend